Itt a visszaváltási rendszer újabb hibája

Az újratölthető palackok teljesen eltűnhetnek az üvegvisszaváltó rendszer miatt. 

2024. szeptember 5., 11:47

Szerző:

Mint ismert július 1-jével élesedett a visszaváltási rendszer, mostanra azonban kiderült, hogy akadnak vele hibák bőven. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a visszaváltási díjat fel lehet ajánlani jótékony célra, de ez nem annyira egyszerű, valamint sokak számára gondot okoz a QR-kód használata, vannak, akik nem tudják a saját bankszámlájukra kiutaltatni a visszajáró pénzt. Most pedig az is napvilágot látott, hogy az ún. egyutas termékek teljesen kiszoríthatják a többutas csomagolásokat – írja a Pénzcentrum.

Kiszorulnak az újratölthető csomagolások 

A Humusz Szövetség közlése szerint a többutas, vagyis az újratölthető csomagolások folyamatosan tűnnek el a boltok polcairól, mivel ezeknek a kezelése valamivel bonyolultabb, mint az egyutasoké. A környezetvédő szervezet azt mondja, hogy a visszaváltási rendszer bevezetése óta a Penny és a Lidl már meg is szüntette ezeknek a többutas termékeknek a gyártását, valamint forgalmazását, és csak egyutas automatákat igényeltek, de a Coop is csak egyutas visszaváltó gépeket telepített. Bár utóbbi üzletben minimális kínálatban még lehet kapni többutas csomagolású termékeket. A szervezet azt is kiemelte, hogy a többutas termékeket forgalmazó áruházak csak a saját maguk által forgalmazott üvegeket, hovatovább kizárólag a saját kínálatukban szereplő címkéjű üvegeket veszik vissza a MOHU-s gépekben.

A vásárlók ezért, elkerülve a visszaváltással járó bonyodalmakat más termék mellett döntenek vagy egyszerűen kidobják az újratölthető csomagolásokat. 

Az utcán kötnek ki 

Emiatt egyébként rengeteg újratölthető csomagolás köt ki az utcákon. A Humusz Szövetség szakértőjének megfigyelése szerint június közepétől július végéig máris óriási ugrás figyelhető meg, legalábbis az általa vizsgált helyszíneken. A többutas termékek iránt egyébként érezhetően bezuhant a kereslet, már a vendéglátásban is inkább az egyutas csomagolásokat preferálják. 

A jelenlegi szabályozás rossz 

A Humusz Szövetség szerint azonban a jelenlegi szabályozás a hulladéktermelést ösztönzi, így mindenképpen módosításokra lenne szükség, hiszen a hulladékkibocsátás csökkentése nagyon fontos környezetvédelmi érdek. A szervezet a MOHU-t és az illetékes minisztériumot is megkereste a meglátásaival és bíznak abban, hogy ez a negatív irányú tendencia még visszafordítható. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: MOHU YouTube)