A visszaváltási rendszer turpissága: így váltsa készpénzre a betétdíjas palackokat

Bár már hónapok ótaműködik a visszaváltási rendszer a nagyobb üzletekben, kevesen tudják, hogy nem csak számlára, vagy levásárolható utalványra cserélhetik a flakonokat, hanem készpénzre is.

2024. szeptember 8., 15:08

Szerző:

Azt gondolnánk, már mindent tudunk a Mohu által működtetett visszaváltási rendszerről, ám az élet nem minket igazol. A kevésbé szemfüles vásárlók nem tudják, hogy nem csak bankszámlára, vagy levásárolható utalványra kérhetik a visszajáró összeget. A visszaváltási rendszer palackjai után járó betétdíjat készpénzre is válthatjuk.

Így váltható készpénzre a betétdíj a visszaváltási rendszerben

Amikor az előre szépen leválogatott palackok egyenkénti behajingálása után egy darts verseny nyertes versenyzőjének képzeljük magunkat, a Mohu automatákon több opció tűnik fel: vagy adományozunk vagy az üzletben levásárolható utalványra váltjuk be a palackok betétdíjából összegyűlt összeget, ha pedig REpont applikációval és regisztrációval rendelkezünk, a bankszámlánkra is elutalhatjuk a pénzt. Azt azonban kevesen tudják, hogy van egy lehetőség, amellyel készpézt is kaphatunk a palackokért cserébe. 

Az automata által kiadott göngyöleges blokk használható az önkiszolgáló kasszáknál is, ebben az esetben a végösszegből kerül levonásra a blokkon szereplő betétdíj. Gyakorlatilag ugyanez történik akkor is, ha pénztárban fizetünk, kivéve, ha másképp döntünk. 

Amint arra a Dívány felhívja a figyelmet, az automata által kiadott

vásárlási utalványon szereplő összeget kifizetik készpénzben a pénztárban, ha a vásárló úgy kívánja. 

Nem kell hozzá vásárolni, egyszerűen a pénztárakban a felhasználatlan göngyöleges blokk összegét készpénzben is a vásárló rendelkezésére bocsátják, ha a vásárló azt kéri. 

Valószínűleg azok a házalók, akik a visszaváltási rendszer hiányosságait kijátszva seftelnek a betétdíjas palackokkal. A palack felvásárlók járják a vidéki településeket, nyomott áron veszik át a palackokat, mivel a rendszer arra nem gondolt, hogy a kevéssé mobilis vásárlók nem fognak tudni eljutni a REpont automatákhoz. A 10-20 forintos áron felvásárolt betétdíjas palackokat aztán beviszik egy nagyobb üzletbe, ahol a visszaváltási procedúra végén a pénztárban lefölözik a hasznot, palackontként 30-40 forintot. 

(fotó: Szántai Edina/168.hu)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.