Íme a 3 eset, amikor nem kell szemétdíjat fizetni

A szemétdíj megfizetése kötelező Magyarországon, ugyanakkor bizonyos esetekben lehet mentesülni alóla. 

2024. október 21., 14:56

Szerző:

Alapesetben Magyarországon az ingatlan tulajdonosoknak kötelező szemétdíjat fizetni, függetlenül attól, hogy keletkezik-e hulladék az érintett ingatlanban. Viszont a jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy bizonyos helyzetben mentesüljön a tulaj a szemétdíj megfizetése alól – írja a Hóvége

Lakatlan ingatlan 

A portál cikke szerint az egyik leggyakoribb eset, amikor a tulaj mentesül a szemétdíj megfizetése alól, ha az érintett ingatlan már hosszabb ideje lakatlan. Ebben az esetben, amennyiben a tulajdonos igazolni is tudja, hogy nem keletkezik hulladék az ingatlanban, akkor kérheti a szolgáltatás szüneteltetését. Az FKF közleményének tanúsága szerint például Budapesten, ha egy ingatlant már több mint 60 napja nem használtak, valamint azt bérbe sem adták, akkor a tulaj kérvényezheti a szemétdíj megfizetésének szüneteltetését. Fontos, hogy az igénylés minimum 30 nappal előre kell benyújtani, a szüneteltetés pedig csak teljes hónapokra kérhető. Az FKF azt is kiemeli, hogy a szüneteltetést visszamenőleg nem lehet kérvényezni. 

A feltételek nyilvánvalóan településenként eltérhetnek, éppen ezért mindig az illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődni a téma kapcsán. 

Üdülő ingatlanok 

Az üdülő ingatlanok esetében szintén eltérőek lehetnek a szemétdíj-fizetési kötelezettségek. Némely esetben ezekre a típusú ingatlanokra szezonális díjat állapítanak meg, ami csak azokra a hónapokra érvényes, amikor az ingatlant valóban használják. Vagyis ez azt jelenti, hogy a tulajok abban az időszakban fizetnek szemétdíjat, amikor ténylegesen keletkezik is hulladék. Ezen ingatlanok tulajdonosai egyébként a díj mérséklését vagy időszakos felfüggesztését is kérhetik, ha mondjuk az üdülőt egy adott évben egyáltalán nem használják – írja a lap. 

Kivételeses szituációk 

A törvény arra is lehetőséget biztosít, hogy a szemétdíjat mérsékeljék vagy akár teljesen elengedjék. Mondjuk, ha valaki idősek otthonába megy vagy hosszabb ideig külföldön tartózkodik, az ingatlana pedig üresen áll, akkor kérvényezhető a díj felfüggesztése. Ezeket viszont igazolni kell, tehát az idősek otthonába való költözést is bizonyítani szükséges, valamint a külföldi tartózkodás időtartamát is meg kell adni. 

Ha valaki nem fizet 

A fizetési kötelezettség elmulasztása egyébként nemcsak késedelmi kamatot vonhat maga után, de akár köztartozássá is válhat. Amennyiben valaki nem fizeti ki a tartozását, akkor a hulladékgazdálkodási szolgáltató felszólítást küldhet a fizetésre. Ha a felszólítás eredménytelenül zárul, valamint a hátralék nem kerül rendezésre 45 napon belül, akkor a szolgáltató a NAV-nál kezdeményezheti a tartozás behajtását.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.