Veszélyben lehetnek a Temu ügyfelei, hackerek szerezhették meg az adataikat

Feltörhették a Temu adatbázisát, így az ügyfelek adatai már nincsenek biztonságban.

2024. szeptember 19., 12:13

Szerző:

Egy hacker azt állítja, hogy hozzáfért a Temu adatbázisához, és 87 millió ügyfél személyes adatait sikerült megszereznie – számolt be róla a Bleeping Computer.

A Temu tagadja, hogy felmerült volna bármilyen biztonsági probléma, ám egy hacker szeptember 16-án kiberbűnözőknek kínált eladásra egy olyan információkat tartalmazó adatbázist, amelyet állítása szerint a Temutól szerzett meg, és az ügyfelek személyes adatait tartalmazza.

Aggodalomra adhat okot, hogy a tolvaj egy mintát is közzétett az ellopott adatok közül, amely valósnak tűnik, bár a kínai vállalat azt állítja, hogy összevetve azt a saját a saját adatbázisukkal, egyértelműen kijelenthető, hogy nincs egyezés a mintával.

A Temu számos magyar ügyféllel is rendelkezik

Amennyiben mégis igazak a hírek, és illetéktelenek is hozzáférhettek a vásárlók nevéhez, címéhez és egyéb érzékeny adataikhoz, az akár magyar ügyfeleket is érinthet, hiszen hazánkból áprilisig 1,28 millió fő rendelt már a kínai webáruháztól.

Mint azt mi is megírtuk, a Temu teljesen felforgatta az online piacot, hiszen versenyképes áron kínál rengeteg ruhát, háztartási cikket, elektronikai eszközt és kiegészítőket is. Jelen van Európában és az Egyesült Államokban is, és mindenhol nagy sikert aratott. Ugyanakkor számos kétség merült fel a termékminőséget illetően, több országban is vizsgálatok indultak a Temu által forgalmazott kozmetikumok és gyerekjátékok miatt, amelyek rákkeltő anyagokat is tartalmaztak.

Magyarországon a cég kereskedelmi gyakorlata miatt indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal, de az Európai Unió is bejelentette, hogy mivel átlépte az ügyfelek száma a 45 millió főt, a jogszabályoknak megfelelően nagy online platformmá minősítik a Temut, amelynek így sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a jövőben. Ennek értelmében a hamisított termékek kapcsán szigorúbb fellépést várnak a webáruháztól, de az illegális tartalmakat is szűrniük kell a kínai cég munkatársainak.

A Temu működése nem mentes a botrányoktól, különösen a káros anyagokat is tartalmazó gyermekjátékok miatt, de úgy tűnik, népszerűsége töretlen, és egyre több ügyfelet tudhat magáénak, amit a vásárlók véleménye alapján elsősorban a kedvező árainak köszönhet. A szakértők szerint azonban mindez rendkívül károsan hat az európai cégekre és gazdaságra is, a vásárlóknak pedig a gyakran rossz minőségű termékek számos bosszúságot okozhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Costfoto/NurPhoto CFOTO / NurPhoto / AFP)