Sokkoló botrányba futott bele a Temu, ez tönkre teheti a céget

A Temu már sokaknál kihúzta a gyufát, ám a mostani botránya akár kiütést is érhet a kínai webshop számára.

2024. szeptember 13., 12:39

Szerző:

Újabb horrorsztori látott napvilágot a Temu kapcsán. Most épp egy nő járta meg, aki egy croissant lámpát vásárolt a családtagjának.

Egy meleg nap után hazaértem a munkából, és arra lettem figyelmes, hogy több száz hangya bújt meg a lámpa alatt. Úgy voltam vele, mégis mi a fenét akarhatnak a hangyák egy kamu croissant-tól? Eskü, azon gondolkodtam, hogy mi van, ha ez egy igazi, kilakkozott croissant!

– mesélte el saját sztoriját Neta Murphy a TikTokon. A nő ezután eltakarította a hangyákat, majd megvizsgálta közelebbről a lámpát, ám amit ekkor tapasztalt, arra csak nehezen talált szavakat. Konkrétan ugyanis egy kilakkozott péksüteménnyel találta szemben magát. Ám a nő továbbra is gyanakvó volt, ezért előbb egy nagyobb lyukat nyomott a péksüteménybe, majd kettétörte azt. Ekkor döbbent rá, hogy valóban egy lelakkozott péksüteményt kapott, amibe a gyártó egy lámpatestet helyezett. 

Murphy végül úgy döntött, hogy az a biztos, ha egy falatot megkóstol a lámpából. Ezután a következő megállapítást tette: 

Basszus, ez tényleg kaja!

Hogy a nő által megrendelt lámpa mennyi idő után érkezett meg hozzá, és mennyi idő után kóstolta meg azt, az nem derült ki a videóból. Mindenesetre élményeit megosztotta a TikTokon, amit eddig 13,4 millióan tekintettek meg. 

A Temu mindent felforgatott

Számtalanszor megírtuk már, hogy a Temu 2023 szeptembere óta valósággal felszántotta az online kereskedelmi piacot, a magyarországi vásárlóbázisa pedig átlépte 2024 áprilisában az 1,28 millió főt. Arról is írtunk, hogy februárban a Gazdasági Versenyhivatal bejelentések alapján vizsgálatot indított a Temu kereskedelmi gyakorlata ügyében, ami ráadásul nem csak hazánkban verte ki a biztosítékot, hanem a világ számos pontján is.

A napokban pedig Ausztriában indult el valami: az osztrák kiskereskedelmi szövetség ugyanis versenyjogi panaszt nyújtott be a Temu ellen a helyi versenyhatóságnál.

Nem is akármiért. Ahogyan az ügyről Rainer Will, a szövetség elnöke fogalmazott: „Az utóbbi hetekben bebizonyítottuk és egyértelműen dokumentáltuk, hogy a Temu számtalanszor megsértette a versenytörvényt. A tisztességes verseny csak akkor működik, ha a piaci szereplők betartják a szabályokat, a jogsértéseket pedig szankcionálják. Mivel a cég nap mint nap Ausztria, mint üzleti helyszín kárára jár el — és véleményünk szerint törvényt sért — , panasszal élünk a tisztességtelen üzleti gyakorlat ellen.” 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)