Félelmet kelt bennünk a Temu, ezért vásároljuk halomra magunkat rajta

A Temu felhasználói úgy érezhetik, hogy folyamatosan nyomon kell követniük a legújabb ajánlatokat és akciókat, különben kimaradnak belőlük.

2024. szeptember 10., 10:15

Szerző:

A Temu titkos fegyvere, hogy kihagyhatatlan ajánlatokkal bombázza a vásárlókat, ezzel felerősítve a kimaradástól való félelmünket. Azaz a kínai kacatwebshop a TikTokhoz hasonló mechanizmusokat alkalmaz. A felhasználók úgy érzik, hogy folyamatosan nyomon kell követniük a legújabb ajánlatokat és akciókat, amelyekről úgy vélik, hogy bármikor eltűnhetnek – írja a MediaFuture

A cikk szerint a Temu személyre szabott ajánlásai és a gamifikációs elemei – például pontgyűjtés vagy jutalmak megszerzése – szintén arra ösztönzik a felhasználókat, hogy minél több időt töltsenek az alkalmazásban, és még inkább bevonódjanak a platform által kínált lehetőségekbe. Az így kialakuló szokások hasonló függőséget hoznak létre, mint a közösségimédia-alkalmazások, ahol a felhasználók folyamatosan keresik az új ingereket és jutalmakat. 

Egyre többeknek szúrja a szemét a Temu

Többször is megírtuk már, hogy a Temu 2023 szeptembere óta valósággal felszántotta az online kereskedelmi piacot, a magyarországi vásárlóbázisa pedig átlépte 2024 áprilisában az 1,28 millió főt. Arról is írtunk, hogy februárban a Gazdasági Versenyhivatal bejelentések alapján vizsgálatot indított a Temu kereskedelmi gyakorlata ügyében, ami ráadásul nem csak hazánkban verte ki a biztosítékot, hanem a világ számos pontján is. A napokban pedig Ausztriában indult el valami: az osztrák kiskereskedelmi szövetség ugyanis versenyjogi panaszt nyújtott be a Temu ellen a helyi versenyhatóságnál.

„Az utóbbi hetekben bebizonyítottuk és egyértelműen dokumentáltuk, hogy a Temu számtalanszor megsértette a versenytörvényt. A tisztességes verseny csak akkor működik, ha a piaci szereplők betartják a szabályokat, a jogsértéseket pedig szankcionálják. Mivel a cég nap mint nap Ausztria, mint üzleti helyszín kárára jár el — és véleményünk szerint törvényt sért — , panasszal élünk a tisztességtelen üzleti gyakorlat ellen.” 

– közölte Rainer Will, a szövetség elnöke az ügy kapcsán. Szerinte az általa vezetett társaság olyan osztrák cégeket képvisel, amelyek több százezer munkahelyet biztosítanak Ausztriában, és adóbefizetéseikkel mindenki számára a jóléti államot finanszírozzák. Ezeket veszélyezteti a tisztességtelen verseny. Ez ellen minden rendelkezésükre álló eszközzel, jogi úton kell fellépniük, hogy megakadályozzák, hogy a cégeket, illetve az Ausztriában élő embereket kár érje.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Stefani Reynolds / AFP)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.