Kenedi János nyomasztó államtitkokkal él (Exkluzív videó a 168-on!)

Kenedi János író és történész feje tele van államtitkokkal, amikről senkinek sem beszélhet. Ugyanis köti őt a titoktartási törvényre vonatkozó hivatali esküje, amit még az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésének elvállalása előtt tett le. Ám hogy az író-történész erről az állapotról hogyan vélekedik, az a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorból derül ki. Ne hagyja ki!

2024. október 3., 18:00

Szerző:

Kenedi János fejében rengeteg tény és adat pörög, melyek mind államtitkok – többek között ez derült ki az író-történésszel készített, exkluzív módon kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsorból. Az interjúban az író-történész hozzátette, ezek fényében másképp látja az aktuálpolitikai eseményeket, ám az iratfeltáró bizottságban olvasott titkos emlékekről senkinek sem beszélhet. (Kenedi János 2007-ben elvállalta az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetését.) Ebben az esetben ugyanis a titoktartási törvényre vonatkozó hivatali eskü letétele miatt bűncselekményt követne el.

„Akkor maga a történelem szorult áldozata lett”– jegyezte meg Réczei Tamás, mire Kenedi János nevetve csak annyit mondott, hogy szerencsére nem.

Kíváncsi Kenedi János életének történetére, hogy az író-történész a fentieken kívül mit osztott meg még magáról az interjú során? Akkor kattintson exkluzív videónkra, és tekintse meg a teljes interjút! 

Kenedi János bedobta magát, de mibe is?

A fentiekből kitűnik, hogy Kenedi Jánosnak – mint minden embernek – is van olyan problémája az életében, amiről képes kendőzetlenül beszélni. Hiszen a Dobd be magad! portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg magukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük. Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője. 

(Kiemelt képünkön Kenedi János. Forrás: Dobd be magad!)

Kenedi János a szocializmus ideje alatt foglalkoztatási és utazási tilalom alatt állt, azaz néger volt. Kénytelen volt álnéven munkát vállalni, amiben barátai segítették. Saját bevallása szerint abban az időszakban a mostaninál sokkal jobban élt, hiszen az eltiltás miatt nagyon kevés a nyugdíja. Többek között ez derült ki az író-történészről Réczei Tamás újraindult, kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című interjúműsorból. Ne hagyja ki!

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!