Béres Attila a karrierje legnagyobb kudarcáról vallott: Ott ült Molnár Piroskától Törőcsik Mariig mindenki

Újraindult Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora, és a harmadik epizód vendége Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója. A talkshow ezúttal is kizárólag a 168.hu felületén látható – alább találja a legfrissebb részt, ne hagyja ki!

2024. szeptember 25., 18:00

Szerző:

Béres Attila 1971-ben született Marosvásárhelyen, és ott először színésznek tanult, de hamar rájött, hogy inkább a rendezés az ő világa. A zenés színház műfajához pusztán azért került közel, mert pont ilyen osztály indult, addig nem is érdeklődött eziránt különösebben. 1999-ben költözött Budapestre és 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, Babarczy László osztályában.

A papír még a kezében sem volt, amikor megkapta a feladatot Jordán Tamás igazgatótól, hogy rendezze meg Szomory Dezsőtől a Györgyike, drága gyermek című darabot a frissen megnyílt Nemzeti Színházban Budapesten. Hatalmas lehetőség egy pályakezdő rendezőnek, de nem sült el jól. Béres Attila a következőket meséli:

„Először is bementem olvasópróbára – még nincs diplomám –, és ott ült velem szemben Molnár Piroskától Törőcsik Mariig, Kulka Jánostól Hollósi Frigyesig [mindenki], Kovács Patrícia fiatal titánként.”

Béres Attila elmeséli, hogy a kollégájával kitaláltak egy koncepciót, de ezt Babarczy László az utolsó pillanatban ostobaságnak nyilvánította, és kihúzatta a jeleneteket kísérő aláfestő zene nagy részét. A kritikusok végül kíméletlenül a sárba tiporták az előadást:

„Irtózatos bukás volt. Én nem hittem, hogy felkelek belőle”

– emlékszik vissza erre az embert próbáló időszakra Béres Attila.

Összesen kétszer rendezett a Nemzeti Színházban, aztán innen egyrészt Pécsre került, másrészt meghívta Kerényi Miklós Gábor igazgató az Operettszínházba. Béres Attila egyetlen operettet ismert ekkor, de elfogadta a felkérést: megrendezte az Operett kisszínpadán a Lili bárónőt. A darab 19 évig ment, nemrégiben vették le a műsorról.

Béres Attila bedobta magát, de mibe is?

A fentiekből kitűnik, milyen zökkenőkkel és sikerekkel indult Béres Attila rendezői karrierje frissdiplomásként Budapesten. Hiszen a Dobd be magad! portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg a gyerekkorukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük.

Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője.

(Kiemelt képünkön Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója látható. Forrás: Dobd be magad!)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!