Új kulturális és színházi központ épül a Baross utcában

A Firgun Ház építési munkálatai hamarosan megkezdődnek, a tervek szerint a jövő év végétől várja látogatóit színházi előadásokkal, könyvbemutatókkal és egyéb kulturális rendezvényekkel.

2023. május 22., 20:09

Szerző:

Eredményesen zárult a közbeszerzés, így a napokban megkezdődhetnek a Firgun Ház építési munkálatai – közölte az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a 168.hu-val. A Baross utcai egykori pártszékház egykori épületét az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség megbízásából, a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, hogy ott korszerű színház és kulturális központ működhessen.

A Firgun Ház – a héber szó jelentése „önzetlen elismerés” – a tervek szerint 2024 decemberétől várja látogatóit. Réczei Tamás, a központ szakmai vezetője elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak, és koprodukcióknak teremt bázist. A szakmai vezető szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányait végző színházrendező és bábrendező hallgatóknak is.

A színházi előadások mellett kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek is otthont ad majd az intézmény, de az épületben kóser étterem és kávézó is lesz. A kivitelezést a legalacsonyabb árat ajánló Dobsza Kft. végezheti, a beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,8 milliárd forinttal támogatta. 

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija elmondta, hogy ez a projekt jól illeszkedik a hitközség nyitott szemléletébe, hiszen a Firgun Ház a művészet nyelvén nem csak a hazai zsidó közösséget kívánja megszólítani, hanem a zsidó kultúrára kíváncsi többségi társadalmat is. „Biztos vagyok benne, hogy a zsidóság kulturális örökségének megismertetésével, a gazdag magyar-zsidó kulturális hagyomány és a kortárs művészetek bemutatásával tovább javíthatunk békés együttélésünk minőségén, és hozzájárulhatunk a magyar zsidóság kulturális hozzájárulásának köztudatba emeléséhez is.”

A nyertes cég, azaz a Dobsza Kft. nagy tapasztalattal rendelkezik a zsidó vallási és közösségi célokat szolgáló épületek kivitelezésében, korábban részt vett a Vörösmarty utcai zsinagóga, az újlipótvárosi Zsilip Kulturális Központ, a csengelei vágóhídhoz tartozó rabbiház és rituális fürdő, valamint a mátraballai víziszárnyas nevelde beruházásokban is.

(Fotó: Réczei Tamás magyar színházrendező, dramaturg, művészeti vezető, író, tanár, a Firgun Ház - Színház és Kulturális Központ szakmai vezetője, a Firgun Alapítvány kuratórium elnöke. Fotó: Merész Márton archív)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.