Székely Kriszta: nem a politikai kritikával, az élni hagyással van a baj (Exkluzív videó a 168-on!)

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

Szerző:

Bár a színház abban az időben kezdett politikailag feszült közeggé válni, ennek ellenére nem gondolta volna, hogy politikai értelemben is feladata lesz – árulta el Székely Kriszta színházi rendező az exkluzív módon, kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsorban. A teljes epizódot alább tekintheti meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta szerint nem a politikai kritikával van baj

Még egyetemista volt, amikor a színház egyre feszültebb közeg kezdett lenni, ám a mai helyzethez képest még csak villanások látszódtak.

„Tehát nem az történt, hogy a rendező osztály egyszercsak egymásra nézett és kijelentett: »Kedves barátaim, akkor innentől nekünk politikai értelemben is feladatunk lesz, bizonyos helyzetekkel találkozni fogunk«”

– fogalmazott Székely Kriszta színházi rendező Réczei Tamás Dobd be magad! című műsorában. Az exkluzív módon, kizárólag a 168.hu felületén elérhető műsor aktuális epizódjából kiderült, hogy a művész nem gondolta, hogy valaha politikailag fogják őt kritizálni. Ám szerinte nem is a kritika vagy a különbözőség, hanem a tér kérdése, az egymás élni hagyása az igazán nagy probléma.

Székely Kriszta hozzátette, azért legbelül számított rá, hogy a politikával lesz majd dolga, mert bízott benne, hogy olyan témákkal fog foglalkozni, amiknek esetleg lesz ilyen jellegű visszhangja is.

„A rendező azért elsősorban erre vágyik, hogy valamit megpiszkáljon, különben nem nagyon van értelme a munkájának.”

– jelentette ki.

Az interjú során Réczei Tamás kitért az elmúlt években a fővárosi Katona József Színházban (ahol Székely Kriszta aktív szerepet vállal rendezőként) tapasztalható politikai törésvonalakra is, melyek szerinte megkoptatták a színház jó hírnevét. Ezzel kapcsolatban Székely Kriszta egyértelműen kijelentette, hogy a Katona a nyilvánosságot szolgáló mivolta miatt méltatlan túlzásoknak lett kitéve, amit sajnálatosnak gondol. Ám úgy véli, hogy ezek a médiatámadások nincsenek egyensúlyban a színházban folyó munkával. Utóbbi kapcsán ki is jelentette, hogy ezen a téren problémát tapasztalna, akkor biztosan elgondolkodna a távozáson.

Székely Kriszta bedobta magát, de mibe is?

A fentiekből kitűnik, hogy Székely Kriszta hogyan vélekedik a politika befolyásáról a színházra, és milyen szerinte egy jó rendező. Hiszen a Dobd be magad! portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek megosszák a gondolataikat, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük.

Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője. 

(Kiemelt képünkön Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője látható. Forrás: Dobd be magad!)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!