Máté Gábor: A világ megváltozott, és vannak túlkapások (Exkluzív videó!)

Máté Gábor a Gothár Péter által elkövetett szexuális zaklatás kapcsán kirobbant botrányról vallott Réczei Tamás újrainduló Dobd be magad! című műsorában. A talkshow első két epizódja most kizárólag a 168.hu felületén látható. Ne hagyja ki!

2024. szeptember 11., 07:00

Szerző:

A Gothár-ügy gyakorlatilag úgy pattant ki, hogy Kerényi Miklós Gábor – aki az Operett Színház igazgatójaként szintén zaklatási ügyekbe keveredett – vendégszerepelni hívott bizonyos színészeket a Katona József Színházból. Ekkor összeült egy színészcsapat, akik tisztázták, ildomos-e fellépnie a katonásoknak egy Kerényi darabban. A tanácskozás végeredménye az lett, hogy arra jutottak, hasonló gondok vannak a Katona József Színházban is – erősítette meg Réczei Tamás újrainduló, Dobd be magad! című műsorának első epizódjában Máté Gábor a Gothár Péterrel kapcsolatos botrány kirobbanásának körülményeit. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész és rendező, a fővárosi Katona József Színház igazgatója elmondta, a mai napig nagyon nehéz erről az ügyről beszélnie.

Hiszen a műsorban elhangzott: évtizedes kapcsolat fűzte Máté Gábort Gothár Péterhez, több filmjében is szerepelt. Az ügy előzményeiről Máté Gábor kifejtette, ő a szexuális forradalom időszakában volt fiatal, amihez képest 2009-ben New Yorkban azt érezte, hogy a férfiak máshogy viszonyulnak a nőkhöz. Azaz nem nézik meg őket, mert tartanak attól, hogy abból komolyabb problémájuk származhat.

„A világ megváltozott, és vannak ilyen jellegű túlkapások. Természetesen ezzel nem szeretnék semmit mondani, csak azt, hogy megfigyelhető egy ilyen folyamat”

– jelentette ki. Hozzátette, vele egy Gotháréhoz hasonló probléma nem fordulhatna elő, mert ő ennél sokkal gátlásosabbnak tartja magát. Még azt sem tudja elviselni, ha valaki kiabál a környezetében, akkor inkább megszűnik, dolgozni pedig egyáltalán nem tud egy olyan légkörben.

(ide kellene a videjó)

A Gothár-ügy részleteiről Máté Gábor elmondta még, hogy arról már a kirobbanás előtt tudott, intézkedett is azzal kapcsolatban. Számára úgy tűnt, hogy az megoldható házon belül, ám az ügy egyszercsak feljött, és lavinaként zúdult le.

„Így pedig az egészet transzparenssé kellett tenni, aminek aztán egy mégnagyobb probléma lett a következménye”

– közölte. Máté Gábor a Gothár-botrány kapcsán összességében úgy látja, nagyon hiányzik egy olyan kódex, ami egyértelműen meghatározza, hogy egy ilyen esetben mit kell pontosan tenni. Hiszen ennek a hiányából fakadóan „egy olyan ember, aki hasonló dolgot követ el, gyakran rosszabbul jár, mintha megölt volna valakit egy késsel”. Vagyis az ilyen esetek végkifejlete nincsen tisztázva, nincs meghatározva, hogy meddig kell viselnie valakinek a tette következményeit.

Kíváncsi, hogy Máté Gábor mit mondott még a Gothár-ügyről, hogy hogyan viselte annak következményeit? Akkor kattintson a 168.hu exkluzív videójára és nézze meg a Dobd el magad! adását!

Máté Gábor bedobta magát, de mibe is?

A fentiekből kitűnik, hogy bár Máté Gábor csak nehezen, de részletesen beszámolt arról, mit érez és gondol a Gothár-ügyről. Hiszen a Dobd be magad! portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek a játékokhoz való viszonyukról valljanak, emellett történeteket osszanak meg a gyerekkorukról, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt.

S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük. Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője.

(Kiemelt képünkön Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója. Forrás: budapesti Katona József Színház)

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.