Székely Kriszta a zsidósága által ismerte meg önmagát (Exkluzív videó a 168-on!)

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

Szerző:

„Első vagy második osztályos lehettem, amikor az iskolában hallottam a zsidósággal szemben nem túl kedvező dalocskát. Ezt elénekeltem otthon, amire apukám nagyon mérges lett” – osztotta meg röviden Székely Kriszta a budapesti Katona József Színház rendezője azt, hogyan és mikor került tisztába a zsidó származásával. Az exkluzív módon, kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsor aktuális epizódjában a dal szövege is elhangzik. A teljes részt itt lehet megtekinteni:

Székely Kriszta a származása kapcsán megosztotta azt is, hogy ők pont egy olyan család voltak, ahol a nagyszülők a második világháború után úgy döntöttek, hogy a vallási hovatartozással egyáltalán nem fognak foglalkozni. Az nem kell, hogy bármilyen formában szerepet játsszon az életükben. A fenti történet ugyanakkor mindezt a hozzáállást megváltoztatta, hiszen Székely Kriszta számára ezután vált nyilvánvalóvá a származása, ami később nagyon is fontos lett az életében.

Olyannyira, hogy elkezdett utána olvasni a zsidóság témájának, a Bálint Házban működő akkori ifjúsági csoportba is eljárt, illetve egy olyan tábornak is a rendszeres résztvevője lett, ahol zsidó fiatalok voltak jelen.

„Mindez érdekelt. Úgy éreztem, hogy ez én vagyok. Hogy ezáltal közelebb kerülök ahhoz, hogy rájöjjek, ki is vagyok valójában”

– magyarázta a színházi rendező. Hozzátette, a zsidóság megismerése segített neki abban, hogy megértse, mi értelme van a világnak, és hogy abban neki hol van a helye és mi a dolga.

A fentiekből kitűnik, hogy Székely Kriszta egy egyszerű dalocska útján döbbent rá arra, hogy hova is tartozik. Ám ezzel a története nem ért véget, hiszen a saját zsidóságának felfedezése csak elindította egy hosszú és komoly önismereti úton. Ám hogy ennek részleteiről Székely Kriszta hogyan vélekedik, és milyen történeteket árult el magáról, az csak a Dobd be magad! teljes részéből derül ki. Ne hagyja ki!

Székely Kriszta bedobta magát, de mibe is?

Székely Kriszta a Dobd be magad! epizódjában nem csupán a felszínt karcolgatta, mélységeiben is vallott önmagáról. Hiszen a portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg a gyerekkorukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük.

Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője. 

(Kiemelt képünkön Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője látható. Forrás: Dobd be magad!)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!