4 élelmiszer, amit tilos a madáretetőbe tenni

A madáretető azon túl, hogy szép látvány, óriási szerepet játszik a madarak túlélésében is. 

2024. október 22., 13:20

Szerző:

A hideg idő beköszöntével egyre fontosabbá válik, hogy gondoskodjunk azokról az énekes madarakról, amik nehezen találnak táplálékot. Egy madáretető kihelyezése egyébként nagyon esztétikus, emelett pedig nagy segítség lehet a túlélésre játszó madárkáknak. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen élelmiszereket adunk nekik, ugyanis hiába a jó szándék, ha számukra nem megfelelő eledel kerül az etetőbe. 

Mi kerüljön a madáretetőbe? 

A Travelo cikke szerint nagyon fontos, hogy olyan ételeket adjunk a madaraknak, amelyek táplálóak és könnyen elérhetőek a számukra. Az egyik legjobb élelem kétségtelenül a napraforgó mag, ami magas olajtartalma végett sok energiát ad a madarak számára. Téli madáreleség keveréket egyébként könnyedén be lehet szeretni. Ezek általában a napraforgómagon kívül még földimogyorót, zabot és más magvakat is tartalmaznak. Jó ötlet lehet még almát adni nekik, ami remek vitaminforrás, a rigók és a cinegék például különösen szeretik. A madáretetőhöz egyébként egy kisebb edényt is érdemes rögzíteni, amibe lehet vizet is rakni. A vizet viszont ellenőrizzük rendszeresen, a téli hidegben ugyanis nyilvánvalóan befagyhat. 

Amiket tilos 

Van néhány étel, amiket viszont mindenképpen kerülni kell, ugyanis ártalmasak lehetnek a madarakra nézve. Alább mutatjuk, melyik az 4 élelmiszer, ami sosem szabadna, hogy a madáretetőbe kerüljön.

Sós vagy fűszeres ételek 

A só és a fűszerek nagyon megterhelhetik a madarak szervezetét és hosszú távon akár meg is betegedhetnek tőle. 

Kenyér, péksütik 

Sokan azt hiszik, a kenyér jó megoldás, de valójában egyáltalán nem javasolt, ugyanis nincs benne elegendő tápanyag, ráadásul puffadást is okozhat. 

Tejtermékek 

A madarak emésztőrendszere egyszerűen nem alkalmas a tejtermékek feldolgozására, így semmi esetre se adjunk nekik. 

Nyers rizs 

Az emésztési problémák és a gyomortágulás miatt ne adjunk nyers rizst a madaraknak.

Abba szabad hagyni? 

Ha egyszer úgy döntünk, etetni kezdjük a madarakat, akkor ezt a jó szokást nem érdemes feladni. Az énekes madarak ugyanis könnyen és hamar hozzászoknak az állandó táplálékforráshoz, pláne a téli hónapokban. Szóval, ha hirtelen úgy döntünk, nem adunk nekik többet, az komoly stressz okozhat a számukra, mert a hűvös időben nehezen találnak másutt élelmet.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)