Börtönbe zárták a híres magyar írót, ez volt a bűne

A népszerű magyar írót egyszer bebörtönözték. 

2024. október 22., 14:23

Szerző:

Akár hiszi, akár nem, de Madách Imre, aki a magyar irodalom egy legendás alakja, börtönbe is került egyszer. Sőt, az író ott látott neki máig leghíresebb művének, Az ember tragédiájának. 

Börtönbe vetették 

Bár Madách alapvetően zárkózottságáról volt híres, ez mégsem tartotta vissza abban, hogy részt vállaljon az 1848-49-es szabadságharc feladataiból – írja a Dívány. Az író az egészsége miatt katonai szolgálatra nem volt alkalmas, így az közigazgatás szervezéséért volt felelős, valamint a nemzetőrség egyik megalakítójaként támogatta a forradalmárokat. A szabadságharc leverését követően Kossuth Lajos titkárát, a halálra ítélt Rákóczi Jánost az otthonában rejtegette, ezért börtönbe is került. 

Az író ott kezdte el írni Az ember tragédiáját 

1852 nyarán zsandárok (csendőrök) lepték el a már házas, gyermeket nevelő Madách házát, majd elhurcolták, börtönbe vetették. Ezt követően éveken keresztül raboskodott a pozsonyi, valamint a pesti kaszárnyákban, bűne, hogy egy szabadságharcost bújtatott. Madách a börtönben töltött évek alatt kezdett el komolyabban írni, sőt itt látott neki Az ember tragédiája című művének is. A dráma első változata még Lucifer címen készült el, a második változatot 5 évvel később írta meg. Saját feljegyzéseinek tanúsága szerint 1859. február 17-én állt neki a mai is mert verziónak, amit aztán a következő év március 20-ra fejezett be.

Arany félredobta, de... 

Madách egyébként annyira magának való volt, hogy még az ismerősei sem volt fogalma arról, mit is alkotott. Egyedül Szontágh Pál politikusnak, jó barátjának mutatta meg a kéziratot. Barátja ösztönzésére aztán Arany Jánosnak is átadja, aki első körben egyáltalán nem volt lelkes, félre is dobta a kéziratot, silány Faust-utánzatnak titulálta. Hónapokkal később azonban elővette, akkor pedig már sikerült felfedeznie a mű zsenialitását. Visszaemlékezések tanúsága szerint még ekkor sem volt teljesen elégedett, a szöveget több helyen nagyon nyersnek érezte, úgy tudni mintegy ezer sort javított a 4141-ből. Ennek dacára Madách könyve megjelent, az első kiadás 1862-ben jött ki, az író halála előtt két évvel. A fogadtatás azonnal nagyon kedvező volt, a mű pedig azóta ikonikussá, a magyar irodalom kulcsfontosságú darabjává vált. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Freepik)

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?