Vége a letöltésnek! Odacsap az új törvény

A brit parlament alsóháza harmadik olvasatban megszavazta az ország digitális gazdaságának élénkítését célzó törvénycsomagot. A kalózkodás elleni intézkedéseket is tartalmazó Digital Economy Bill törvényi erőre emelkedéséhez még a Lordok Házának formális jóváhagyása is szükséges.

2010. április 11., 11:57

A Billboard.biz beszámolója szerint szerda este harmadik olvasatban, 189 igen és 47 nem szavazat mellett a brit parlament alsóháza elfogadta a digitális gazdaság fejlesztését és élénkítését célzó törvénycsomagot, így gyakorlatilag az utolsó tényleges akadály is elhárult a jogszabály törvényi erőre emelkedése előtt.

A Digital Economy Bill számos intézkedés mellett komoly hangsúlyt fektet a kalózkodás visszaszorítására, amely a brit honatyák álláspontja szerint alapvető fontosságú a kreatív és digitális ipar fejlődése szempontjából.

A jogszabály bírósági jóváhagyással lehetővé teszi az engedély nélkül terjesztett tartalmakat letöltésre kínáló, vagy illegális letöltést elősegítő weboldalak blokkolását, további rendelkezései között pedig szerepel, hogy az internetszolgáltatók kötelesek figyelmeztető üzeneteket kiküldeni a jogtulajdonosok által azonosított jogsértőknek. A brit médiafelügyeleti szerv (Ofcom) feladata, hogy egy évvel a törvény hatálybalépését követően értékelje a figyelmeztető üzenetek hatásosságát, és ennek fényében meghatározza, hogy milyen további intézkedésekre van szükség a jogsértőkkel szemben.

A jogszabály az alsóházi szavazást követően végső jóváhagyásra visszakerül a Lordok Házának tagjai elé. A szakértők szerint a törvénycsomag felsőházi elfogadása már csak formalitás, mivel a javaslatot korábban a testület nyújtotta be a parlament elé. A Lordok Házának jóváhagyását követően a Digital Economy Bill II. Erzsébet királynő szentesítésével emelkedhet törvényi erőre.

A törvénycsomag elfogadására gyorsított eljárás keretében került sor, mivel a május 6-ára kiírt nemzeti választások okán a parlament hamarosan feloszlik. A Brown-kormány bejelentése szerint a választásokat követően tovább folytatják a konzultációt az intézkedésről.