Így vált Dobray Sarolta fikciós regénye valósággá a színpadon (Exkluzív videó a 168.hu-n!)

Dobray Sarolta regénye, az Üvegfal, nagyon komoly mondanivalóval bír, ami erőteljes reakciókat vált ki az olvasókból. A népszerű író többek között erről beszélt a Neshama TV Dobd be magad! című műsorában. Ne hagyja ki!

2024. október 24., 18:00

Szerző:

Noha Simon Kornél kezdetben határozottan tiltakozott ellene, hogy feleségével, Gryllus Dorkával együtt jelenítsék meg a színpadon a bántalmazó kapcsolatban élő házaspárt, amikor később elolvasta Dobray Sarolta Üvegfal című művét, teljesen megváltozott a véleménye. Így születhetett meg a regényből készült színházi előadás. Egyebek mellett ez derült ki az exkluzív módon, kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsor aktuális epizódjából. A Neshama TV műsorának teljes epizódját itt lehet megtekinteni:

Így hatott az olvasókra Dobray Sarolta regénye

Noha Dobray Sarolta könyvének, az Üvegfalnak az olvasását Simon Kornél először félbe hagyta, mert – ahogy később elmondta –, annyira rosszul érintette, hogy a történet elején a feleség megcsalja a férjét, később Gryllus Dorka kérésére mégis elolvasta azt, és akkor már fontos, letehetetlen műként beszélt a regényről. Ezzel el is hárult az akadály az elől, hogy a páros 2022-ben színre vigye, és azóta is nagy sikerrel játssza a történetet. Azaz hogy megmutassák, milyen is egy érzelmileg bántalmazó kapcsolat, és milyen folyamatok zajlanak le benne.

Dobray Sarolta az interjú során megemlítette, tud olyan nőkről, akik odaadták párjaiknak a könyvet, ám a mű eleje – amikor a nő éppen megcsalja a férfit – sértette a férfiúi öntudatukat, így nem akarták tovább olvasni azt. Végül azonban sokan mégis megtették, és már egészen másképp látták a dolgot, elkezdték megérteni az Üvegfalat.

S hogy Dobray Sarolta mit árult még el az Üvegfalról? Az kizárólag a 168.hu felületén megtekinthető exkluzív videóból derül ki, ne hagyja ki!

Dobray Sarolta bedobta magát, de mibe is?

Dobray Sarolta az interjú során összeségében bedobta magát, így őszintén vallott a regénye kapcsán felmerült konfliktusokról és élményekről. Ami nem véletlen, hiszen a Dobd be magad! című portréműsornak pontosan ez a lényege. Hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg a gyerekkorukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük.

Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője.

(Kiemelt képünkön Dobray Sarolta és Réczei Tamás. Forrás: Dobd be magad!)

Dobray Sarolta szerint egy bántalmazó kapcsolatból kilépni nagyon hosszú időbe telik, hiszen az erőszak általában egy erős lelki kötődés után jelenik meg. Üvegfal című regénye nyomán azonban sokan szembesültek a saját helyzetükkel, így változást tudott elérni az erről való közgondolkodás terén. A népszerű író-újságíró többek között erről beszélt a kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsorban. Ne hagyja ki!