Dobray Sarolta a kapcsolati erőszakról szóló könyvéről: az Üvegfal komoly változást hozott (Exkluzív videó a 168.hu-n!)

Dobray Sarolta szerint egy bántalmazó kapcsolatból kilépni nagyon hosszú időbe telik, hiszen az erőszak általában egy erős lelki kötődés után jelenik meg. Üvegfal című regénye nyomán azonban sokan szembesültek a saját helyzetükkel, így változást tudott elérni az erről való közgondolkodás terén. A népszerű író-újságíró többek között erről beszélt a kizárólag a 168.hu felületén látható Dobd be magad! című műsorban. Ne hagyja ki!

2024. október 21., 18:00

Szerző:

A bántalmazó kapcsolatok során legtöbbször a bántalmazottak szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, de azt nem tudjuk, hogy a bántalmazók fejében mi játszódik le. Dobray Sarolta többek között erre volt kíváncsi, amikor megírta Üvegfal című könyvét, ami a megjelenése óta többek életét változtatta meg. A népszerű író-újságíró többek között erről beszélt a Neshama TV Dobd be magad! című műsorában.

Dobray Sarolta: a bántalmazó kapcsolatok mindig fantasztikusan kezdődnek

„A bántalmazó és a bántalmazott nem a semmiből lesz, nem így születnek meg. Nyilván nagyon fontos a gyerekkoruk, a gyerekkori traumáik, a szüleikkel való kapcsolatuk” – osztotta meg gondolatait az Üvegfal című regénye kapcsán Dobray Sarolta. A népszerű író-újságíró a Neshama TV Dobd be magad! című műsorában elmondta, a bántalmazások során legtöbbször a bántalmazott szemszögéből ismerjük meg a történteket, ám ő mindig kíváncsi volt arra, hogy a bántalmazók fejében mi zajlik le.

(VIDEÓÓÓÓÓ!!!!)

A beszélgetés során elhangzott, az egyik legfontosabb kérdés egy bántalmazás során, hogy a bántalmazott miért nem lépett ki azonnal az adott kapcsolatból.

„Vagy amit még oda szoktak dobni a kommentelők, ha előkerül egy ilyen történet, hogy a hülye meg is érdemelte, én már az első pillanatban orrba vertem volna”

– mondta Dobray Sarolta, hozzátéve: ez soha nem ilyen egyszerű, ráadásul az ilyen kapcsolatok csodálatosan és fantasztikusan kezdődnek. Azaz az erőszak egy erős lelki kötődés után jelenik meg.

„Hogy látod, a könyved elindíthat bármilyen változást ezen a területen?” – vetette fel ezen a ponton Réczei Tamás, amire Dobray Sarolta kijelentette: nagyon sok visszajelzést kap arról, hogy a könyv már el is indította a változást. És ez különben nekem annyira hihetetlen, hogy naponta több ilyen jellegű üzenetet kapok.

„Van olyan, aki az olvasás közben fedezi fel, hogy egy bántalmazó kapcsolatban él. Mert általában nagyon hosszú az a szakasz, amíg az ember eljut a felismerésig. A könyvemben például 10 év kell hozzá”

– mondta Dobray Sarolta.

Dobray Sarolta bedobta magát, de mibe is?

Dobray Sarolta az interjú során összeségében bedobta magát, így őszintén vallott a modellkedése során szerzett élményeiről. Ami nem véletlen, hiszen a Dobd be magad! című portréműsornak pontosan ez a lényege. Hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg a gyerekkorukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük.

Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője. 

(Kiemelt képünkön Dobray Sarolta látható. Forrás: Dobd be magad!)