Kenedi János szörnyeteg anyja miatt kapott kedvező bírósági ítéletet a Rákosi-korszakban (Exkluzív videó a 168-on!)

Kenedi János életében nyolcszor találkozott az édesanyjával, akit egy szörnyetegnek tart. Nem véletlenül, hiszen a nő gyerekként abúzálta őt. Többek között ez derült ki Réczei Tamás újraindult, kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című interjúműsorból. Ne hagyja ki!

2024. október 2., 18:00

Szerző:

„Azt hiszem, őrzöm a Rákosi-korszak egyetlen jó bírósági döntését. Az anyám egy boszorkány volt, egy igazi szörnyeteg. Nem is többször, mint nyolcszor találkoztunk az életben. Az anyám kurva volt és biszexuális is, és a bíróságon fény derült arra, hogy abúzált engem a barátnőjével együtt. Azt hiszem, ennek köszönhetem ezt a kedvező ítéletet” – mesélt Kenedi János író-történész szülei válásának körülményeiről Réczei Tamás Dobd be magad! című műsorában. Az exkluzív módon kizárólag a 168.hu felületén látható interjúból az is kiderült, hogy Kenedi János édesapjával az apai nagyanyja lakására költözött, ahol az élete szintén nem volt könnyű.

Kenedi János viszonya a nagyszüleihez

„Az apai nagyanyám elég szörnyű nő volt, de megemlíteném, hogy a férje, vagyis a mostoha nagyapám a Weisz Alfréd Művek vezérigazgatója volt.” – vázolta röviden Kenedi János a magában a nagyszüleiről alkotott képet. A jellemük kapcsán felidézett egy történetet, miszerint az apjának volt egy öccse, aki 1936-ban a szüleitől kapott egy útlevelet és némi pénzt. Segítették abban, hogy Milánóban tanulhasson vegyészetet. El is ment, ám 1945-ben nem Magyarországra jött haza, hanem Svájcon keresztül Brazíliába költözött, ahol a család Holokausztot megúszó nagyobb része lakott.

Az apjának ugyanakkor a külföldre távozás lehetőségét nem ajánlották fel, inkább hagyták, hogy a nácik elvigyék munkaszolgálatra. Így előbb Kamenyec-podolszkijba került – ahol a magyar tábori csendőrök 18 ezer embert lőttek tömegsírokba –, majd tovább vitték a Donkanyarba. Csak 1946-ban ért haza egy tífuszkórházból. 

Kenedi János ezután felidézett egy másik történetet is a mostoha nagyapjáról, aki rettegett a szovjet megszállástól. 1945. áprilisában ugyanakkor behívták a kerületükben illetékes rendőrségre, ahol közölték vele, hogy két választása van: vagy internálják őt az egész családjával együtt, vagy elvállalja a Chemolimpex Kft. vezérigazgatóságát. Hozzátették, hogy nem ő lenne a tényleges vezérigazgató, hanem egy szovjet elvtárs adna utasításokat neki, a feladata pedig annyi lenne, hogy felügyeli a céghez tartozó magyar ipari vállalatok leépítését. Ezt a feladatot a rettegő mostohanagypapa egészen 1958-ig végezte.

Kenedi János élettörténete ugyanakkor ezen a ponton nem ér véget, az író-történész a fentieken kívül nagyon sok mindent megosztott magáról az interjú során. Ha kíváncsi rá, hogy pontosan mit, akkor kattintson exkluzív videónkra, és tekintse meg a teljes interjút! 

Kenedi János bedobta magát, de mibe is?

A fentiekből kitűnik, hogy Kenedi Jánosnak egyáltalán nem volt könnyű gyerekkora. Ám az író-történész képes volt beszélni róla, hiszen a Dobd be magad! portréműsornak pontosan ez a lényege, hogy a meghívott vendégek történeteket osszanak meg magukról, kifejezzék az érzelmeiket, és beszéljenek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan?

Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük. Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője. 

(Kiemelt képünkön Kenedi János. Forrás: Dobd be magad!)

Kenedi János a szocializmus ideje alatt foglalkoztatási és utazási tilalom alatt állt, azaz néger volt. Kénytelen volt álnéven munkát vállalni, amiben barátai segítették. Saját bevallása szerint abban az időszakban a mostaninál sokkal jobban élt, hiszen az eltiltás miatt nagyon kevés a nyugdíja. Többek között ez derült ki az író-történészről Réczei Tamás újraindult, kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című interjúműsorból. Ne hagyja ki!

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!