Íme az állat, ami 4 éves korától nem öregszik

Az ember számára az öregedés elkerülhetetlen, van azonban egy állat, amely látszólag elkerüli ezt a sorsot. 

2024. október 24., 13:37

Szerző:

Az aranyos, mosolygós, popkulturális hírnévnek örvendő axolotlok ugyanis gyakorlatilag 4 éves korukat követően nem öregszenek. Ezek az állatok soha nem nőnek túl a lárvaállapoton, és felnőttként is inkább egy túlméretezett csecsemőnek tűnnek – írja a National Geographic.

Elkerüli őket az öregedés 

Az egyébként súlyosan veszélyeztetett mexikói axolotlok kevés fizikai hanyatlást és betegséget tapasztaltnak, nagyjából 21 éves élettartamuk alatt pedig képesek regenerálni a végtagjaikat, a farkukat, sőt a szerveiket is. Különleges képességük miatt a fogságban tenyésztett axolotlok gyakori kutatási alanyok a biológusok számára, akiket régóta lenyűgöz a kétéltűek öregedés elleni képessége. Egy friss tanulmányban pedig egy újabb rejtélyt fedtek fel ezekkel az érdekes kis lényekkel kapcsolatban: az axolotlok teste ugyanis leállítja az öregedés egyik kulcsfontosságú mechanizmusát, az epigentikus órát, melynek következtében egész életükben gyakorlatilag 4 évesek maradnak. 

Óriási előrelépés 

Ezek az eredmények egy újabb lépést jelenthetnek az ember számára, hogy hatékony öregedésgátló terápiákat fedezzenek fel – derül ki a bioRxiv nevű webhelyen közzétett tanulmányból. Az axolotlok genetikájának ismerete ugyanis olyan gyógyszerek létrehozását inspirálhatja, melyek regenerálhatják a sejteket, az izmokat, sőt talán a végtagokat is. 

Ez nagy előrelépés az öregedés és a regeneráció terén 

– mondta James Godwin, a maine-i MDI Biológiai Laboratórium immunológusa. 

A fiatalság kutatása 

Amennyiben tehát sikerült megérteni, hogy képes az axolotl leállítani az öregedés folyamatát, az óriási segítségt lehet majd a kutatóknak, hogy még hatékonyabb öregedésgátló kezeléseket fejlesszenek ki az emberek számára. Ez persze még évekbe telhet. A fiatalság kutatása, az öregedés lassítása egyébként igencsak komoly piac, ugyanis hozzávetőleg évi 40 milliárd dollárt emészt fel világszerte, 2032-re pedig ez 60 milliárd dollárra duzzadhat. 

Az öregedés lassítása 

Ahogyan azt lapunk is megírta a biológiai öregedés jelentősen lelassulhat, már amennyiben az emberek hajlandóak tenni a szívük egészségéért. A Columbia Egyetem kutatói szerint az öregedés folyamatának lassításában óriási szerepet játszik a szív egészségének a javítása. Mint mondják, életmódbeli változtatás kimondottan jót tesz a szívnek, ezzel együtt pedig lassul a biológiai öregedés is. További részeltek ebben a cikkünkben. 

(Kiemelt képünkön egy axolotl, Fotó: 168/Csanádi Dávid)