4 módszer a biológiai öregedés visszafordítására

Az öregedés folyamata néhány életmódbeli változtatással tényleg lassítható. 

2024. október 7., 16:25

Szerző:

A biológiai öregedés jelentősen lelassulhat, már amennyiben az emberek hajlandóak tenni a szívük egészségéért. A Columbia Egyetem kutatói szerint az öregedés folyamatának lassításában óriási szerepet játszik a szív egészségének a javítása. Mint mondják, életmódbeli változtatás kimondottan jót tesz a szívnek, ezzel együtt pedig lassul a biológiai öregedés is. Összeállításunkban most megmutatjuk, mik azok az apróságok, amiket ön is megtehet annak érdekében, hogy ne tapasztalja saját magán az öregedés drámai jeleit. 

Egyen minőségi ételeket 

Fogyasszon különféle zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges fehérjeforrásokat, valamint kerülje a feldolgozott élelmiszereket. Tartózkodjon a rendszeres alkoholfogyasztástól, továbbá iktassa ki a hozzáadott cukrokat az életőből. 

Az alvás fontossága 

Az alvás kapcsán már több ízben írtunk itt, a 168.hu oldalán is, ám még mindig akadnak olyanok, akik szerint ez egy elodázható kérdéskör. Pedig a kialvatlanság súlyos következményekkel járhat, sőt a bőr állapotára is negatív hatással lehet. Az alváshiány idő előtt ráncokhoz vezethet, amik egyértelműen az öregedés első jelei. Egy egészséges felnőtt embernek napi szinten 7-8 óra alvásra lenne szüksége minimum. Ha nem szeretne biológiai értelemben idősebb lenni a koránál, akkor ügyeljen oda arra, hogy mindig kialudja magát. 

Súlykontroll 

Törekedjen a normál testsúly fenntartására. Az ajánlások szerint a normál testtömeg-index (BMI 18 és 25 között helyezkedik el), szóval célszerű valahol ebben a tartományban maradni. Azok, akiknek a BMI-jük jócskán magasabb nem kizárt, hogy vérnyomásproblémákkal küzdenek, ami értelemszerűen nem tesz jót a szívnek. Ebben az esetben érdemes lehet célul kitűzni néhány kilogrammos fogyást, itt a 168.hu oldalán számos diétás tippet találhat, ami segíthet az elindulásban.  

Kevesebb cukor 

Ahogy azt fentebb is említettük a hozzáadott cukrok kiiktatása jó ötlet lehet, mivel hatással lehet a biológiai életkorra. A túlzott cukorfogyasztás hatására beindul egy glikáció nevű folyamat, amelynek során a cukor elkezd a szervezetben található fehérjékhez kötődni. Ez viszont károsíthatja a kollagént és az elasztint, amik nagy szerepet játszanak a bőr feszességének és simaságának megőrzésében. 

(Forrás: NBC News, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)