Szakértők állítják: lassíthatja az öregedést, ha ezt teszi

Tudta, hogy a séta hatással lehet az öregedés folyamatára? 

2024. október 16., 13:43

Szerző:

Amennyiben ön is a gyorsabb séta kedvelője, akkor van egy remek hírünk: kutatások szerint a gyors sétát kedvelők esetében lassabb lehet az öregedés folyamata. 

A kutatás

Aki gyorsabban jár, lassan öregszik. Legalábbis erre a megállapításra jutottak az amerikai Duke Egyetem kutatói, akik egy több mint 900 emberből álló csoportot tanulmányoztak 40 éven keresztül. A tudósok megfigyelték a csoport tagjainak járási sebességét, de a kognitív és fizikai képességeket górcső alá vették. Az eredmények alapján kiderült, hogy azoknak az embereknek az agya lassabban öregszik, akik 45 éves korukban is gyorsabban sétálnak. Az érintettek továbbá jobb kognitív képességekkel is rendelkeztek, valamint az IQ-juk is magasabb volt. Hovatovább, a fizikai állapotuk is lényegesen kedvezőbb volt, mint azoknak, akiknek a járása inkább lassú. 

A séta segít fitten maradni 

A lassan sétálók körében ráadásul nagyobb mentális hanyatlást mutattak az agyi vizsgálatok. Az IQ-juk is alacsonyabb volt, illetve rosszabb fizikai állapotban is voltak. Különösen a tüdőfunkcióik voltak rosszabbak, de a fogaik is hamarabb romlottak és az immunrendszerük is gyengébb volt. Terrie E. Moffitt, a tanulmány egyik szerzője az eredmények kapcsán azt mondta, az orvosok azt már tudják, hogy a 70-es, 80-as éveikben lévő, lassan járó emberek gyakran korábban halnak meg, azonban ebben a tanulmányban az óvodától a középkorúakig terjedő korosztályt vizsgálták, és azt találták, hogy a lassú járás már fiatalabb korban is elképesztő negatív hatással lehet a szervezetre. Szóval, ha jót akar tenni a testének és a lelkének, akkor itt az ideje sebességet váltani. A gyors séta és a kocogás egyértelműen segít fitten maradni, de most már nagyon úgy fest, hogy az agyi funkciók karbantartásában is sokkal nagyobb szerepet játszik, mint azt eddig bárki gondolta volna. 

Jótékony hatások 

A séta pozitív hatásai egyébként már régóta ismertek, a kínai és japán kultúrában pedig kiemelt jelentőséggel is bír. Egyes feltételezések szerint a hosszú élet titka is lehet a rendszeres és tempós séta. A gyaloglás egyébként pozitív irányban befolyásolja az alvás minőségét is, de a vérnyomást és az ízületi gyulladásos fájdalmakat is csökkentheti. 

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

Készen állsz egy igazán exkluzív élményre? Október 17-én bemutatjuk az első Gourmet Night by ETELE Cinema Premium eseményt, ahol a gasztronómia és a mozi varázslatos módon találkozik!

2024. október 16., 07:00

Napjainkban a fiatalságkultusz annyira erős, hogy fiatalos külső megőrzése a módja annak, hogy ne váljunk láthatatlanná a társadalomban. Hová lett az időskor tisztelete vagy legalább elfogadása? Meddig tartható fenn egy olyan társadalom, ahol csak az számít értékesnek, aki fiatal és szép? F. Takács István pszichológussal arról beszélgettünk, mekkora megfelelási kényszert jelent számunkra a fiatalságkultsz.