Ennyi séta ajánlott naponta, hogy megelőzzük a halálos betegségeket

Tudta, hogy a komoly betegségeket is megelőző napi séta ajánlott mennyisége egy japán marketingkampányhoz kötődik? Mutatjuk a részleteket!

2024. október 8., 12:58

Szerző:

Manapság a legtöbb aktivitásmérő és fitneszalkalmazás a 10 ezer lépést határozza meg napi elérendő célként, és arra biztat, hogy egészségünk megőrzése érdekében erre törekedjünk – hívja fel a figyelmet a napi séta mennyisége kapcsán az Instylemen.hu. Hozzáteszik, ez a szám az okoseszközök előtti időkre is visszavezethető, egyes források szerint például egy hatvanas évekbeli marketingkampányhoz köthető. Japánban ezzel népszerűsítettek ugyanis egy lépésszámlálót, ráadásul a tízezret leíró írásjel éppen hasonlít is egy sétáló emberre. 

Arról máig nincs teljesen egyértelmű tudományos konszenzus, hogy ezt a tízezer lépést mennyire lehet általános érvényű javaslatnak tekinteni, az viszont biztos, hogy már ennyivel is sokat teszünk az egészségünkért. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a 10 ezer lépés mindenkinél más-más mennyiségű kalóriát éget el, hiszen az függ az életkortól, a testtömegtől, az edzettségi állapottól és a séta tempójától is. Ha mégis számszerűsíteni szeretnénk ezt, akkor mondhatjuk, hogy egy átlagos testalkatú férfi hozzávetőleg 400-500 kalóriától szabadulhat meg, egy testesebb még többtől is. Emellett persze játszhatunk a sebességgel, és vehetünk fel súlymellényt is, de séta közben lóbálhatjuk a karjainkat is, hogy magasabb legyen az elégetett kalóriaszám. 

A séta egy sor betegség megelőzésében segít

A séta tehát egy remek mozgásforma, mert javítja a fizikai és a mentális egészséget is. Jó hatással lehet az agy egészségére, erősítheti a csontokat és az izmokat, csökkentheti a krónikis betegségek kialakulásának kockázatát, úgy mint a rák, a szív vagy a cukorbetegség. A gyaloglás ezen túlmenően pozitív irányban befolyásolhatja az alvás minőségét, valamint csökkentheti a vérnyomást, az ízületi gyulladásos fájdalmakat, továbbá kevesebb az esély a csontritkulás kialakulására is. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor hozzá kell tenni, hogy a séta segíthet a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében.

Nyilván, ha fogyni szeretne, akkor egyéb életmódbeli változtatásokra is szükség lesz, vagyis fontos, hogy a táplálkozása során is odafigyeljen a jó minőségű ételek bevitelére, valamint mennyiségére. Azokon a napokon, amikor nincs lehetősége sétálni, végezzen otthon erősítő gyakorlatokat. Jó ötlet lehet néhány otthoni súlyzó beszerzése, de egy hulahopp karika is csodákra épes. Amennyiben rendelkezik szobabiciklivel, akkor a nem sétálós napokon pattanjon fel rá 25-30 perce, így a napi kardio sem marad el. Ebből is jól látszik, hogy ideális esetben nem szabad kizárólag a sétára alapozni, ha a fogyás, majd a súlymegtartás a cél, de kezdésnek kiváló lehet. Mindazonáltal próbáljon meg olyan gyakorlatokat is beiktatni, mint mondjuk a guggolás vagy a különböző plank gyakorlatok, amiket bármilyen extra felszerelés használata nélkül el tud végezni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: WOKANDAPIX / Pixabay)