Az erdei séta segít a memóriagondok leküzdésében, fokozza a kreativitást és csökkenti a stresszt

Ingyen rendelkezésünkre áll, mégsem élünk vele. Az erdei séta számos pszichikai és élettani pozitív hatással bír.

2024. május 18., 11:34

Szerző:

Bizonyára sokan megtapasztalták már az erdei környezet pozitív hatásait. Napjainkban nagyon sok lehetőség van arra, hogy az erdőben töltsük a szabadidőnket, de akár a szabadságunkat is, hiszen ma már akár erdei nyaralást is szervezhetünk. Jól is tesszük, ha minél több erdei sétán veszünk részt, hiszen nagyon pozitívan hat a fizikai és a mentális egészségre – írja a gyogyszernelkul.com.

A mentális problémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlott az erdei séta

A természetben töltött idő javítja az alvást, és csökkenti a stresszt; ezzel párhuzamosan növeli a boldogságot és csökkenti a negatív érzelmeket.

A zöld környezetben való tartózkodás fokozza a figyelmet, a memóriát és a kreativitást nemcsak azoknál, akiknek nincsenek mentális betegségeik, hanem azoknál az embereknél is, akiknek depressziós tüneteik vannak.

A kutatások szoros kapcsolatot mutattak ki az ökoterápiában részt vevő személyek csökkent szorongása, stressz-szintje és depressziója, illetve a természetben töltött idő között.

A zöld környezet javítani tudja mind az egyén önbecsülését, mind a hangulatát. Ha még víz – tó, patak – is van a közelben, az tovább növeli ezeket a pozitív hatásokat.

Nézzük is, hogy miért olyan előnyös a stressz csökkentésében a természeti környezet! A természet egyedülálló képességgel rendelkezik az elme megnyugtatására és a stressz szintjének csökkentésére.

A természet hangjai, neszei, látványa olyan érzékszervi élményeket képesek teremteni, amelyek elősegítik az elme pihenését. A természeti környezetben töltött idő a stresszhormon, a kortizol és a stressz egyéb biomarkereinek csökkenéséhez vezet.

Az erdő hangai, színei és illatai lekötik az érzékeinket, csökkentik a szorongás és a feszültség érzését, és a stressz fiziológiai markereit is mérséklik.

A természet javítja a hangulatot és fokozza az általános jóllétünket. Tanulmányok szerint a zöld környezetben töltött idő fokozott boldogsághoz és elégedettség érzéséhez vezethet. A természetben több dopamint és szerotonint termel a szervezetünk, amelyek döntő szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. A napfény pedig enyhíti a hangulati rendellenességeket is.

A természetben töltött idő javítja a memóriát, a figyelmet és a problémamegoldó képességeket. Egy 25 perces erdei séta jobban javítja a kognitív teljesítményt, mintha ezt a sétát egy városban tennénk meg. Ez különösen hasznos lehet az olyan személyeknél, akik valamilyen kognitív károsodással küzdenek.

A természet hatékony eszköz lehet a szorongás és a depresszió természetes kezelésében. A természetben ráhangolódunk a növényekre és állatokra, és nincs olyan sok időnk a saját problémáinkon aggodalmaskodni. Ez pedig bizonyítottan jó hatással van a mentális betegségekre.

A fizikai egészség és a mentális jóllét szorosan összefügg. A természet elősegíti a fizikai aktivitást, a testmozgást, ami pedig pozitívan befolyásolja a mentális egészséget. Az olyan tevékenységek, mint a kertészkedés, a kerékpározás vagy a természetben történő séta, javítják a fizikai erőnlétet, aminek eredményeként endorfinhormonok szabadulnak fel, ez pedig jó hatással lesz a hangulatunkra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Eliasderfotograf via Pixabay)