Lassú futás vagy gyors gyaloglás? Mutatjuk, melyik a hatékonyabb

A futás ez egyik legkedveltebb szabadidős sport, miközben futócipőben, sportruhában gyaloglókat szinte alig látunk, pedig ennek is számos előnye van az egészségre nézve.

2024. március 14., 07:25

Szerző:

A szabadidősportok közül az egyik legnépszerűbb a kocogás, futás. A lassú futást szokás joggingolásnak is nevezni. Ezt választja, aki fogyni akar, aki le akarja rázni magáról a mindennapi stresszt, aki szeret mérhető célokat kitűzni maga elé. Lássuk be, ha valaki gyalogol mindezek helyett, azt kis alulbecsülés övezi. Holott kétségtelen, hogy bizony sokaknak a gyors, egyenletes tempójú gyaloglás remek alternatíva lehet a futás helyett, főleg egy bizonyos kor felett.

Mind a futás, mind a gyors gyaloglás kiváló módszerek az egészség fenntartására és javítására, de néhány tényezőt figyelembe kell venni annak meghatározásához, hogy melyik a jobb választás számunkra. A futás, még ha lassú is, általában magasabb intenzitású mozgás, mint a gyors gyaloglás. Ez azt jelenti, hogy a futás során nagyobb mennyiségű kalóriát lehet elégetni rövidebb idő alatt, és a kardiovaszkuláris edzés hatékonyabb lehet. Viszont ez magasabb terhelést is jelent az ízületekre és az izmokra nézve.

A futás vagy a gyaloglás egészségesebb?

A futás terhelést jelent az ízületekre, különösen a térdekre és a bokákra. Azoknak, akiknek ízületi problémáik vannak vagy sérülésre hajlamosak, a gyors gyaloglás lehet az ajánlottabb választás, mivel kisebb a sérülésveszély.

A futás hatékonyabb módszer, ha fogyni szeretnénk, rövidebb idő alatt égeti el a kalóriákat. De a gyors gyaloglás is hatékony lehet, ha hosszabb időtartamban sétálunk vagy vannak szintkülönbségek is a terepen. Azok, akik kezdők vagy nem rendelkeznek megfelelő állóképességgel, először a gyors gyaloglást választhatják, majd fokozatosan áttérhetnek a lassú, majd a gyorsabb futásra, ahogy nő az állóképességük.

Arra a kérdésre, hogy a futás vagy a gyaloglás egészségesebb, nincs egzakt válasz. Mindkettőnek vannak előnyös hatásai az egészségre nézve, de a lényeg az, hogy élvezzük a testmozgást és mozogjunk rendszeresen.

A gyors gyaloglás is tisztítja az elmét

Sokan azért kapnak rá a futásra, mert közben elfelejtik a napi stresszt. Ez érthető, ugyanis mind a futás, mind a gyors gyaloglás jótékony hatással lehet a mentális egészségre. Mindkét tevékenység segíthet stressz csökkentésében és hangulatjavításban.

Végül is kijelenthetjük, hogy az az egészségesebb választás az, amit élvezettel csinálunk, és amit rendszeresen tudunk gyakorolni. Ha valaki élvezni tudja a futást, és nem tapasztal ízületi problémákat vagy fájdalmat, akkor ez lehet a megfelelő választás számára. Ha viszont valaki inkább a gyors gyaloglást részesíti előnyben, a futást kényelmetlennek vagy túl nagy terhelésnek érzi, akkor a gyors gyaloglás is kiváló lehetőség az egészsége megőrzésére szempontjából.

Fontos, hogy mielőtt rendszeres futásra vagy gyors gyaloglásra adjuk a fejünket, konzultáljunk egy orvossal vagy szakemberrel, különösen ha bármilyen egészségügyi vagy sérüléses problémánk van.

 (Kiemelt kép: Pexels)