Mutatjuk, mi történik az agyban, ha napi egy percet guggol

Elképesztő hatása lehet már napi egy perc guggolásnak is. 

2024. április 29., 12:46

Szerző:

A 21. században egyre többen végeznek aktívan ülőmunkát, ami lássuk be igencsak megterheli a testet. Bármennyire hihetetlenül hagnzik, de számos egészségügyi probléma kialakulásáért lehet felelős az rengeteg ülés, arról pedig már nem is beszélve, hogy egyes tanulmányok szerint a demencia kialakulásáért is felelős lehet. Éppen ezért az ülőmunkát végzőgnek azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljanak minél több mozgást beiktatni az életükbe, hiszen ez enyhíteti az ülés néhány negatív hatását. Egy 2023. decemberében publikált tanulmányban pedig egy konkrét gyakorlatot, egészen pontosan a guggolást javasolják. A kutatók állítása szerint már napi egy percnyi guggolás is kulcsa lehet a kognitív funkciók megőrzésének és az egészségi állapot általános javításának. 

A koncentráció 

A Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent tanulmány olyan fiatal felnőttek csoportjára összpontosított, akik három órán keresztül megszakítás nélkül ültek, majd pedig három órán keresztül ültek ugyan, de ezt rendszeresen megszakították egyperces guggolásokkal. A kísérlet során a kutatók olyan kulcsfontosságú élettani mutatók figyeltek meg, mint a vérnyomás, a pulzusszám és a nyaki artérián keresztül, az agyba irányuló véráramlás. A résztvevőket aztán kognitív teszteknek vetették alá és felmérték, mennyire képesek például koncentrálni. Az eredmények aztán azt mutatták, hogy azok a személyek, akik beépítették a napjaikba az egyperces guggolásokat, jobban teljesítenek ezeke a teszteken, fokozottabb a koncetrációjuk és gyorsabban végzik el a rájuk kiosztott feladatokat. Ezzel szemben a nem guggolók fokozott fáradtságról és koncentrációs nehézségekről számoltak be, írja a The Minds Journal

Az agyra gyakorolt hatás 

A tanulmány kitért arra is, hogy azok esetében, akik nem guggoltak rendszeresen három százalékos csökkenés fedezhető fel a nyaki artérián keresztüli véráramlásban. Ez pedig okozója lehet a fentebb említett fáradság érzésének és a csökkent koncentrációnak, hiszen kimutatható, hogy a folyamatos ülés miatt nem jut elegendő mennyiségű vér az agyba. A tanulmány szerzői éppen ezért azt suggalják, hogy a guggolás életképes stratégia lehet az ülőmunkát végzőknek. A rövid guggoló gyakorlatok beiktatásával ugyanis megőrizhetik a kognitív képességeiket.

A lényeg a mozgás

Persze feltehetően nem csak a guggolás lehet ilyen jótékony hatással az agyra, hiszen alapvetően arról van szó, hogy az ülőmunkát végzőknek célszerű lenne a napi rutinjukba beiktatni némi mozgást, valamint fontos lenne az is, hogy ne üljenek egy helyben hosszú-hosszú órákon keresztül. Legalább óránként fel kellene állni, járni egyet, átmozgatni a végtagokat, hogy beinduljon a vérkeringés, így ugyanis elkerülhetőek lennének a mozgászszervi panaszok vagy éppen a gerinc fájdalmas betegsége. Hovatovább, az ülőmunka az agyvérzés és az infarktus esélyét is növelheti, szóval mindenképpen lényeges odafigyelni arra, hogy ne ragadjunk rendszeresen 6-8 órát egyhuzamban a monitor előtt.

(Fotó: Freepik) 

15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.