Tűz volt a Városmajori kórházban

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

2024. október 27., 13:35

Szerző:

Tűz keletkezett a Városmajori kórház alagsorában, Budapest XII. kerületében – közölte oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tájékoztatásuk szerint a helyiségben papír és berendezési tárgyak égtek, amit a fővárosi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltottak. Az épület egyes részei füsttel telítődtek, a rajok átvizsgálnak és szellőztetnek. 

Mindeközben a katasztrófavédők arról is hírt adtak, hogy kisebb tűz miatt ideiglenesen el kellett hagyniuk a vendégeknek egy szállodát Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utcában. A hotel konyhájában egy fatüzelésű kemence miatt keletkezett nagyobb mennyiségű füst. A szállodát összesen 383 fő hagyta el ideiglenesen. A fővárosi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkezve átvizsgálták és kiszellőztették az épületet. 

Ezt kell tennünk tűz észlelése esetén

A hatályos törvények szerint, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletének vagy a tűzoltóságnak (a továbbiakban: jelzésfogadó), vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának (közös önkormányzati hivatalnak).

A tűzjelzéssel egy időben próbáljunk meg tájékozódni a tűzeset körülményeiről, mi ég mekkora területen, mit veszélyeztet, van-e életveszély vagy veszélyes anyag jelenléte.

Amennyiben beépített tűzjelző rendszer van telepítve, és az a tűz észlelésének időpontjában nem ad riasztási jelzést, a legközelebbi kézi jelzésadó aktiválásával a tűzjelzést kell indítani.

Ezután a tűz által veszélyeztetett területen figyelmeztetni kell az embereket, amennyiben pedig a tűz nagysága, hozzáférhetősége, veszélyessége engedi, és tűzoltó készülék, fali tűzcsap vagy tűzcsap szerelvények rendelkezésre állnak,

azonnal meg kell kezdeni azoknak a használatát a tűzoltás és az életveszély elhárítása érdekében. 

Fontos tudni, hogy a tűz oltása akkor a legeredményesebb, ha az oltást a tűz kezdeti szakaszában megkezdjük. Amennyiben a tüzet sikerült eloltanunk a tűzoltóságot akkor is hívjuk ki, a tűz szakszerű eloltásához, és a tűz visszagyulladásának megakadályozása érdekében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: dmncwndrlch / Pixabay)

2024. október 26., 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.