Az erdőtűz füstje növeli a demencia kockázatát

Az erdőtűz füstje növelheti a demencia kockázatát, de hozzájárulhat a szívroham és a koraszülések kialakulásához is.

2024. július 30., 12:05

Szerző:

Egy friss amerikai kutatás szerint az erdőtűz füstje súlyosabb következményekkel járhat az agy egészségére, mint más típusú légszennyezés, és akár a demencia kialakulásának esélyét is növelheti – írja cikkében a Portfolio. Az eredményeket az Alzheimer's Association nemzetközi konferenciáján mutatták be Philadelphiában, miközben a hétvégén az Egyesült Államok nyugati részén levegőminőségi figyelmeztetések voltak érvényben, és milliók szenvedtek az erdőtüzek miatt.

A lap felidézte, a közlekedésből, gyárakból és tüzekből származó szennyezés már ismerten szív- és tüdőbetegségeket okozhat vagy súlyosbíthat, és most újabb bizonyítékok támasztják alá a demenciában játszott szerepét is.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az erdőtüzek füstjének való kitettséget a szívroham és a koraszülések megnövekedett kockázatával, valamint Kaliforniában több mint 50 ezer idő előtti elhalálozást tulajdonítottak az elmúlt évtized erdőtüzeinek.

A tanulmány szerint a problémát az erdőtűz során megjelenő finomszemcsés anyagok (az úgynevezett PM 2,5-ök) okozzák, melyek olyan apró részecskék, amelyek mérete harmincszor kisebb, mint az emberi haj átmérője, így a légzés során mélyen bejuthatnak a tüdőbe és a véráramba is.

A kutatók 2009 és 2019 között 1,2 millió dél-kaliforniai idős ember egészségügyi adatait elemezték. A levegőminőségi megfigyelések és egyéb adatok segítségével becsülték meg a PM 2,5 expozíciót, megkülönböztetve az erdőtüzek füstjéből és más forrásokból származó részecskéket. Az eredményeken maguk a kutatók is megdöbbentek: a demencia diagnózisának az esélye csaknem 21 százalékkal nőtt az erdőtűz részecskék koncentrációjának minden 1 mikrogrammnyi növekedésével. 

Ezzel szemben a nem erdőtűz okozta részecskék esetében csak 3 százalékos növekedést tapasztaltak 3 mikrogrammnyi emelkedésnél.

Maria Carrillo, az Alzheimer's Association tudományos vezetője az eredmények kapcsán hangsúlyozta, hogy további vizsgálatokra van szükség, különösen annak fényében, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbá válnak. Emellett kiemelte azt is, hogy az Alzheimer-kór kockázata magasabb az alacsonyabb jövedelműek körében, akiknek nehezebb lehet elkerülniük az egészségtelen levegőt.

(Kiemelt képünkön tűzoltók dolgoznak egy erdőtűz eloltásán Athén északi külvárosában, Varympompiban. Forrás: Oikonomou / Hans Lucas/AFP)