Több, mint száz erdőtűz tombol Görögországban, majdnem a felük a hétvégén keletkezett

Több mint 600 tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Görögországban helikopterek és repülőgépek támogatásával, több európai ország segítségével a még pusztító három nagyobb erdőtűznél.

2023. augusztus 28., 08:20

Szerző:

Az elmúlt héten több tucat erdőtűz pusztított Görögországban az erős szelek és a hőség következtében, az időjárási körülmények nehezítik az oltást. Vasárnap országszerte 105 erdőtűz oltásán dolgoztak, közülük 46 szombat és vasárnap este keletkezett – közölte a tűzoltó-parancsnokság. 

A hatóságok nyomozást folytatnak az erdőtüzek okának felderítésére, egyes esetekben gyújtogatásra gyanakszanak. Több embert őrizetbe vettek gyújtogatás, illetve hanyagság gyanújával. 

Az ország északkeleti részén fekvő Évroszban és Alexandrúpoliszban, ahol a tűzvészek 21 áldozata közül huszan haltak meg, kilencedik napja égett a tűz vasárnap. 

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatmegfigyelő programja szerint az erdőtűz 77 ezer hektárnyi terültet pusztított el és 120 aktív tűzfészke volt. 

Ferenc pápa vasárnap a hívőkhöz szólva a Szent Péter téren közölte, hogy imájában megemlékezik a Görögország északkeleti részén az utóbbi napokban tomboló tűzvész áldozatairól, és együttérzéséről biztosította a görög népet. 

Görögország több európai országtól is segítséget kért. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus repülőket küldött, számos román, francia, cseh, bolgár, albán, szlovák és szerb tűzoltó pedig a földön segít az oltásban. 

Május elejétől október végéig tűzvédelmi intézkedések vannak életben Görögországban. A tűzoltóság az intézkedések életbe lépése óta 163 embert vett őrizetbe az előírások megsértése miatt – közölte Pavlosz Marinákisz kormányszóvivő; 118-at hanyagsággal, huszonnégyet pedig gyújtogatással vádolnak. A rendőrség további tizennyolc embert vett őrizetbe.

(Kiemelt képünk: Tűzoltó dolgozik a görögországi Hasiában, Athén közelében 2023. augusztus 22-én. Fotó: Costas Baltas / Anadolu Agency / AFP)

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.