Míg nálunk a víz, Katalóniában a tűz pusztít

Csaknem 140 embert kellett evakuálni szombaton egy kiterjedt erdőtűz miatt az északkelet-spanyolországi Katalóniában – közölték helyi hatóságok szombaton. Portugália középső részén is pusztít egy erdőtűz péntek óta, és a tűzoltók szerint napokba telhet, mire eloltják, mert kedvezőtlenek a körülmények.

 

   

2023. augusztus 5., 19:21

Szerző:

A katalóniai kora reggeli kitelepítés a Portbou városától és a francia határtól nem messze délre fekvő tengerparti Garbet térségében működő kempinget is érintette a helyi tűzoltóság és polgári katasztrófavédelem tájékoztatása alapján. Az erdőtűz még pénteken keletkezett, és szombat reggelre mintegy kétszáz hektáros, azaz mintegy 280 futballpályányi területet perzselt fel helyi tisztségviselők szerint.

Szombaton csaknem négyezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül a katalán polgári katasztrófavédelem szerint. A Figueres és Portbau közötti vasúti közlekedést ideiglenesen felfüggesztették.

A helyszínen 66 spanyol tűzoltó dolgozott az erdőtűz megfékezésén, akiknek a munkáját tíz francia kollégájuk segítette. A hegyes-sziklás terep és az erős szél miatt nem volt könnyű megfékezni a lángokat a katalán hatóságok szerint.

Portugáliában Castelo Branco környékén pusztít tűz, 130 kilométerre Fátimától, ahova szombat délelőtt Ferenc pápa is elzarándokolt a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó keretében. Több mint 1100 tűzoltó és 14 repülőgép próbálja megfékezni a lángokat - közölte a polgári védelem. Az erős szél és a magas hőmérséklet (akár 40 Celsius-fok) nehezíti a munkájukat. Eddig száz falusi lakost kellett kimenekíteni otthonából.

(Kiemelt kép: a 2023. augusztus 5-én készült fénykép egy erős szél által felpörgetett tüzet ábrázol Portbou közvetlen külvárosában, a francia-spanyol határ közelében. Az erős szél miatt gyorsan halad a Spanyolország Földközi-tenger partján, Franciaországhoz közeli erdőtűz. Fotó: RAYMOND ROIG / AFP)