Tábori kórházzá alakított kompra evakuálják a betegeket a görög erdőtüzek miatt

Több tucat kórházi beteget egy tengeri kompra kellett kimenekíteni kedden reggel a Görögország északkeleti részén, a török határ közelében fekvő Alekszandrúpolisz kikötővárosában négy napja tomboló erdőtűz miatt.

2023. augusztus 22., 14:24

Szerző:

A görög hatóságok szerint 65 beteget a városi egyetemi kórházból kerekesszéken és hordágyakon evakuáltak a kikötőben horgonyzó tengeri kompra, amelyet azonnal tábori kórházzá alakítottak. Az idős betegek a hajóétterem padlóján szétszórt matracokon feküdtek, az ápolók hordágyakon fekvő betegeket láttak el, egy kanapén ülő férfi pedig saját infúzióját tartotta a kezében.

Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a város közelében szombaton felcsapott lángokat, amelyek a viharos erejű, forró szél miatt gyorsan szétterjedtek, füstfelhővel borítva be a várost, és élénk vörösre festve az éjszakai égboltot.

A rendőrség hétfő éjszakai tájékoztatása szerint a közeli, határ menti Lefkimmi település mellett vélhetően egy bevándorló holttestét találták meg egy leégett erdőben.

A szomszédos Mákri üdülőváros strandjáról további 14 embert mentett ki a parti őrség hajója. Az Alekszandrúpolisztól 150 kilométerre nyugatra fekvő Kavála térségében pedig két tűzoltót kórházba kellett szállítani, miután sérüléseket szenvedtek a Dialekto falu házait fenyegető erdőtüzek oltása során.
A görög-török határ menti Évrosz régióban több település lakóit evakuálták, miután a hatóságok arra figyelmeztettek: magas a kockázata, hogy a következő napokban újabb erdőtüzek keletkeznek a térségben.

„Rendkívüli időjárási körülmények között, viharos erejű szélben, óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy országszerte több tucat erdőtüzet megfékezzünk” – fogalmazott Joannisz Artopiosz tűzoltósági szóvivő hétfőn éjjel.

Az Athéntól északra fekvő Évia szigetén, a fővárostól északnyugatra elterülő Boiótia régióban, valamint az égei-tengeri Kikládokhoz tartozó Kithnosz szigetén szintén több erdő- és bozóttűz pusztít jelenleg is.

(Kiemelt képünk: Tűzoltók próbálnak eloltani egy tüzet Nea Anchialosban, a görög szárazföldi Volos város közelében 2023. július 27-én. A görög tűzoltók 2023. július 27-én az országszerte két hete tomboló halálos erdőtüzek oltásán fáradoztak, mielőtt a napra előrejelzett erős szél újra fellobbantotta a lángokat. Több száz tűzoltó küzdött az Európai Unió erősítésével, hogy megfékezze a lángokat Rodosz, Korfu és Evia szigetén, emellett 2023. július 26-án egy új front tört ki Görögország középső részén. Fotó: Tatiana Bolari / EUROKINISSI / AFP)