Erdőtűz Vas megyében: több száz hektáron égett az erdő

Nagy területen égett egy fenyves és az aljnövényzet Vas vármegyében. A tűzoltók eloltották a tüzet, jelenleg az izzó részeket hűtik.

2024. szeptember 6., 08:45

Szerző:

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra. A tűz később a közeli fenyőerdőt is elérte, az érintett terület nagysága 250 hektár volt - közölte az MTI-vel a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az erdőtűz kapcsán.

Nagy területen ég a száraz fű és egy fenyves Vas vármegyében

Balogh Eszter főhadnagy elmondta: a tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, a helyszínen azóta is dolgoznak, jelenleg 14 szerrel 38 tűzoltó végzi az utómunkálatokat. Még izzó részeket hűtenek, azt szeretnék megelőzni, hogy a területen újraéledjen a tűz.

Hozzáfűzte: a sárvári erdészettől és az Őrségi Nemzeti Parktól is érkeznek majd szakemberek, akik terepjárókkal járják be a területet, segítve a kutatást, illetve a drón is újra felszállt, így a magasból is figyelik a fejleményeket.

Balogh Eszter szerint az utómunkálatok hosszabb ideig is eltarthatnak.

Az oltáshoz Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről, Badacsonytomajról érkeztek hivatásos, Celldömölkről, illetve Répcelakról önkormányzati és Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik 17 gépjármű-fecskendővel, 6 vízszállító járművel és két erdőszerrel, és mintegy 120 fővel.

A környező települések lakosságának biztonsága érdekében katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett, amellyel folyamatosan monitorozzák a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációját. 

(Kiemelt kép: Erdészeti dolgozók a Vas vármegyei Csönge határában, ahol több mint száz hektáron égett a száraz fű és aljnövényzet, a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek 2024. szeptember 5-én. MTI/Katona Tibor)