Életveszélyes a Gemenci erdő, tilos a túrázás

A tiltás gyakorlatilag szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre vonatkozik.

2024. június 14., 15:40

Szerző:

Életveszélyessé vált a Gemenci erdő, a Gemenc Zrt. ezért a június 14. és június 30. közötti időszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el a vagyonkezelésében lévő területeken, a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein. Az indoklás szerint a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

A korlátozás a Duna hullámterében, a térképeken (ami ide kattintva érhető el) pirossal jelzett határon belül, a Gemenc Zrt. vagyonkezelésében lévő, sötétzölddel színezett erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A megjelölt területeken belül a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség. Az erdőlátogatási tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

Az erdőtársaság közleménye szerint a pörbölyi Ökoturisztikai Központ és Keselyűs közötti, csaknem 18 km hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan továbbra is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül az Ökoturisztikai Központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Magyarország középső déli részén. Területe közigazgatásilag túlnyomórészt Tolna, kisebb részben Bács-Kiskun vármegyéhez, földrajzilag a Sárköz kistájhoz sorolható. Természetvédelmi szempontból a Duna–Dráva Nemzeti Park területének része, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe tartozik. Erdő- és vadgazdálkodását a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., rövidebb nevén Gemenc Zrt. látja el. 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá; területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. A Gyöngyvirágtól lombhullásig című, 1953-ban bemutatott magyar természetfilm is a Gemenci-erdő élővilágáról szól.

A Gemenci-erdő állatvilága faj- és egyedgazdag, a legértékesebb, itt előforduló, védett állatfajok között mindenképp említésre méltó a rétisas, a kerecsensólyom, békászó sas és a fekete gólya, amelyekből rendszerint jó néhány pár fészkel a területen; sok gémtelep is található itt, melyek fészkelő állományát leginkább szürke gémek adják. Gemencet világhírűvé vadászati szempontból a nagyvadállománya tette: itt él az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya, de rengeteg az őz és a vaddisznó is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ Facebook)