Nagyon szomorú hírt kaptunk Gemencről, az összes fióka elpusztult a legendás feketególya-fészekben

2019. június 20., 17:27

Szerző:

Magyarország egyetlen bekamerázott feketególya-fészke a Gemencben van, a fészekben költő fekete gólya pár életét 2013 óta követhetik nyomon a gólyabarátok webkamera segítségével. Tóbiás és Sára 2019-ben nem tért vissza, helyükre egy fiatal pár költözött. Ők négy tojást raktak, mindegyikből kikeltek a madarak, de május 10-én – feltehetően a hűvös, csapadékos időjárásnak – kettő elpusztult.

Az életben maradt másik két gólyafióka szépen cseperedett, június első napjaiban  elkezdték lecserélni a fehér pihetollaikat. Néhány napja szüleik már csak az etetésre érkeztek vissza a fészekbe, ám a nem várt tragédia bekövetkezett. Hogy a fiókák elpusztulását a hiányos táplálkozás vagy a vihar okozta, az örök rejtély marad.

Itt még mindenki jól volt
Fotó: Youtube

A Gemenc Zrt. leállítja a további internetes közvetítést a gemenci feketególya-fészekből. Az erdőgazdaság köszöni minden gólyaszeretőnek az elmúlt hónapokban tanúsított érdeklődését – írta a Sokszínű Vidék.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.