1, azaz egy kőkemény forintot ajánlott a magyar állam a kisajátított erdőért

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.

2024. május 24., 13:12

Szerző:

Keserédes történetet osztott meg a közösségi oldalán Fodor János újságíró. A magyar állam kisajátította az erdőt, ami a tulajdonukban volt az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. 23 ajánlott levelet küldtek a tulajdonosnak az ügy állásáról, hogy végül kiderüljön: 1, azaz egy teljes forintot ér az ő földterülete. Végül a postás már 5 forintot kézbesített, de mivel nem volt nála ötös, ezért adott egy 10 forintos érmét, és nem kért visszajárót. Tulajdonképpen tízszeres „vagyonhoz” jutott az kisajátított erdő után „szerencsés” tulaj.

„Sajnos az életünk úgy hozta, hogy Bács-Kiskun megyében egy kis földterülethez jutottunk hozzá. Egészen pontosan 37 nm erdő került a nevünkre. Na de sokáig nem érezhettük magunkat földbirtokosnak, mert kb. – és tényleg így volt – másnap jött is az első ajánlott levél. Ezt később kb. 23 követte még” – kezdi a posztját Fodor János.

Az első levél után kiderült, hogy azt a MÁV küldte.

„Hirtelen nem is tudtam mi lehet az, mert vonaton bliccelni speciel sosem szoktam! Egy elég vaskos boríték volt, aminek a lényege, hogy titeket se untassalak az volt, hogy felhívták a figyelmemet, hogy bizony a kis erdőnkre szemet vetett a Magyar Állam és ezennel bejelentik, hogy azt jól kisajátítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt. Kicsit szomorú voltam, de picit úgy is voltam vele, hogy sok mindent úgysem tudtunk volna kezdeni ezzel a kis földdel, így legalább nem kell hirdetnünk. Részleteket itt még nem közöltek csak, hogy 60 napon belül felmérik, megbecsülik, aztán mondanak valamit” – írja Fodor, akit az igazi meglepetés ezután érte.

„Na most a MÁV olyan rendes volt, hogy 60 napon keresztül 3 naponta küldték az ajánlott leveleket, hogy hogy halad a dolog.  AZTÁN ELJÖTT NAP, amikor megérkezett az a levél, amiben az értékét is sikerült felbecsülni a kis erdőnknek, amit egészen pontosan 1 AZAZ 1 AZAZMÉGEGYSZERMONDOM 1, forintban állapítottak meg!!!!!!!!!!!!” – kerekedhetett el Fodor szeme, amikor meglátta, mekkora vagyon birtokába jutott.

Egy kiló alma árát sem éri meg a kisajátított erdő

„Na most itt felmerült bennem, hogy 37 nm-en vajon hány almafa fér el? Ha mondjuk egy 1 almafa fér el és annak csak 1 szem rohadt termése van már akkor is az ajánlott ár százszorosát éri a kis erdőnk. De persze fellebbezésnek van lehetősége! Gondoltam is, írok nekik, hogy nem rossz az ajánlott ár, de én szeretném annak a százszorosát mondjuk. Vagy gondoltam megírom, hogy 1 kiló almával dobjanak már meg, bár az kicsit meredek, mert akkor az ajánlott ár kb ezerszeresénél vagyunk. Vagy mondjuk legyen 5 forint, hogy én is úgy érezzem nyertem az ügyön.” – osztotta meg nagyratörő álmait Fodor.

Mivel a MÁV kérése ellenére nem adott meg bankszámlaszámot, amire el lehetett volna utalni ezt az összeget, amitől nyilván máris préium ügyfélnek számított volna a tulaj, így kénytelen volt az állam a Magyar Postát igénybe venni, nehogy rajtuk maradjon ez a hatalmas tőke.

„Isteni szerencsém van, hogy kedvesek voltak és nem lefelé kerekítették az összeget! Az már csak a hab volt a tortán, hogy a postásnál nem volt 5 forintos, ezért kicsit lesajnálva adott egy 10-est és azt mondta, hogy nem kell a visszajáró! Tulajdonképpen ő most engem megajándékozott 185 nm erdővel, ha jól számolom!! Úgyhogy ma mindenki a vendégem. Legyen szép napotok nektek is!” – zárja a posztot Fodor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jhenning via Pixabay)