Ismeretlen számról hívják? A csalók így próbálnak pénzt kicsalni bárkitől

Telefonon is megkeresik potenciális áldozataikat a csalók, ezek a leggyakoribb módszereik.

2024. október 25., 15:23

Szerző:

Az internetes átverések mellett a csalók telefonon is próbálkoznak, így bizonyos hívástípusokkal kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni – hívta fel a figyelmet a Yettel.

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett a csalási kísérletek száma, amelyek egy része az interneten zajlik, ám egyre többször érintettek a telefonok is: a bűnözők hamis SMS-ekkel és hívásokkal is zaklatják a gyanútlan áldozatokat.

Nem ritka az sem, hogy nagyobb szolgáltatók nevével visszaélve keresik meg az ügyfeleket, és így próbálják meg őket rászedni. A Yettel figyelmeztetett, hogy a csalók célja általában az, hogy pénzt szerezzenek áldozataiktól, illetve hogy megszerezzék tőlük azokat az érzékeny adatokat, amelyekkel visszaélhetnek.

Ezen próbálkozások során egyrészt a feltöltőkártyákra vagy lejárt számlákra való hivatkozással arra igyekeznek rávenni az ügyfeleket, hogy utaljanak el egy bizonyos (hamis) bankszámlaszámra pénzt, vagy hogy adják meg a banki belépési adataikat, vagy olyan személyes információkat, amelyeket később tovább tudnak értékesíteni bűnszervezeteknek.

A csalók ilyen módszerekkel dolgoznak

Érdemes gyanakodni, ha ismeretlen számról érkezik hívás, és a hívó fél egy nagyértékű nyereményről értesít (amelyről nem derül ki, hogy milyen jogcímen sikerült megnyerni), ugyanis ez egy olyan csalástípus, amelynek nagyon sokan bedőlnek, így viszonylag gyakran alkalmazzák.

A bűnözők attól sem riadnak vissza, hogy hivatalos szervnek, vagy egy-egy ismert vállalat munkatársának adják ki magukat. Telefontársaságok esetében gyakran elkérik a telefonszámla egy-egy példányát, amelyet egy megadott e-mailcímre kell továbbítani. Ilyen módon könnyedén hozzájutnak a kívánt adatokhoz.

Az ismeretlen számokról jelentkező hívók gyakran megpróbálnak arra hivatkozni, hogy a hívott fél valamelyik rokonának segítségre van szüksége, és csak azzal lehet megoldani a problémáját, ha a hívott fél pénzt utal egy megadott számlaszámra. Ezeknek a hívásoknak gyakran az az előzménye, hogy a bűnözők már tisztában vannak az áldozatot érintő legfontosabb információkkal, így akár valós rokonokra vagy tényekre is képesek hivatkozni, így még inkább meggyőzve a hívott felet. A sürgetés, illetve az áldozatok megijesztése egyébként is bevált módszer, ugyanis így az áldozatoknak nem marad idejük és lehetőségük arra, hogy higgadtan átgondolják, mi történik, ehelyett azonnal cselekszenek.

A külföldi hívószámokról érkező hívásokkal kapcsolatban érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis ezekről is rendszeresen hívnak magyar telefonszámokat a csalók. A legkülönfélébb ajánlatokkal és magyarázatokkal állnak elő, ám ezekben egy dolog közös: mindig a hívott felet akarják megkárosítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)