Veszélyben a bankszámlák – a csalók így lophatják el az összes pénzét

Az interneten egyre aktívabbak a csalók, milliárdos a kár.

2024. október 21., 13:56

Szerző:

A figyelmeztetések ellenére egyre gyakrabban fordul elő, hogy gyanútlan ügyfeleket átvernek. A csalók a bankszámlákhoz is egyszerűen hozzáférnek, ami jelentős károkat okoz napi szinten is – írta meg az Infostart.

Korábban is aránylag sok, interneten elkövetett bűncselekmény történt, ám a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben arról tájékoztatott, hogy az elmúlt három hónapban drasztikusan nőtt az ilyen jellegű esetek száma, és a magyar ügyfeleket már összesen több mint 5 milliárd forinttal károsították meg a kiberbűnözők.

Ez elképesztő szám, így minden óvintézkedés indokolt mind a pénzintézetek, mind az ügyfelek részéről. Bár sokan bosszankodnak a kétlépcsős hitelesítés, a biztonsági jelszavak, a PIN-kódok és a zárolások miatt, ám ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá az ügyfelek bankszámláihoz.

A pénzügyek és a bankszámla tudatos kezelésével mindenki sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát, ehhez azonban nem árt, ha a szakértők tanácsait is figyelembe vesszük.

A csalók bárkit képesek átverni

Bár akik gyakorlatlanabbak a digitális világban, és az elektronikus fizetési módokkal is csak ritkábban találkoznak, minden bizonnyal kiszolgáltatottabbak, ám ma már senki nem érezheti magát biztonságban, ugyanis a kiberbűnözők változatos módszereket használnak, bár kétségtelen, hogy a régi, jól bevált trükköket is alkalmazzák.

Az e-mailben elküldött, gyanús tartalmú üzenetek, illetve az ezekben található linkek például még manapság is bárkihez befuthatnak, bár ma már lényegesen kevesebbeket lehet ilyen módon átverni, ugyanis a szakemberek mindenhol igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezekre a linkekre senki ne kattintson rá, vagy ha meg is történik, soha nem adja meg a személyes adatait az ilyen módon megnyíló felületeken.

A csomagküldésekkel összefüggésben is sokakat próbálnak megtéveszteni hamis SMS-ekkel, amelyekben vagy azt írják, hogy hiba van a címzésben, vagy arra kérik az áldozatukat, hogy fizesse ki egy megadott felületen a megrendelt csomagot. Akár ismert szolgáltatók nevével is visszaélhetnek, így valóban mindig résen kell lenni, csak így kerülhető el, hogy az adathalászok megszerezzék azokat az információkat, amelyekkel pillanatok alatt kiüríthetik az áldozatuk bankszámláját.

Az Infostart a money.hu szakértőjét idézve felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes használni a számlavezető bank mobilapplikációját, így ugyanis pillanatok alatt le lehet tiltani, illetve fel lehet függeszteni az elveszett vagy ellopott fizikai bankkártyát. A felfüggesztés ráadásul csak időszakos, így amennyiben nem ellopták, csupán átmenetileg eltűnt a bankkártya, az később is használható, nem szükséges újat igényelni.

A szakértők szerint gyanús weboldalakról sosem érdemes rendelni, illetve ott online fizetni, ugyanis előfordulhat, hogy ekkor férnek hozzá a bankkártya-adatokhoz a csalók. Ugyanakkor az internetes vásárlásokhoz akár egy alszámlát is létre lehet hozni, vagy akár egyszeri használatra alkalmas virtuális bankkártya is igényelhető több pénzintézetnél. Előbbi esetében a csalók csupán az alszámlán tárolt pénzhez férnek hozzá, ám erre célszerű csupán annyi pénzt átutalni, amelyre az adott tranzakcióhoz szükség van. Utóbbinál pedig megvan az az előny, hogy amennyiben a csalók ellopják a kártya adatait, nem tudnak azzal visszaélni, hiszen egyszer használatos kártyáról van szó.

A szakértők szerint a fenti intézkedések elérhetőségéről mindenkinek érdemes tájékozódnia a saját számlavezető bankjánál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)