Már az apróhirdetések is veszélyesek a csalók miatt

A hirdetési felületek ideális terepet biztosítanak a csalók számára.

2024. október 17., 17:47

Szerző:

Szinte már nincs olyan internetes felület, ahol ne lennének jelen a csalók – figyelmeztetett a KKV Magazin.

A szakemberek régóta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy senki nincs biztonságban az interneten, ugyanis a kiberbűnözők a legváltozatosabb módszerekkel próbálkoznak, hogy kicsalják áldozataik adatait vagy pénzét. Csak felkészüléssel és tájékozódással lehet védekezni a támadásaik ellen, ehhez pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan lehet tudatosan használni az internetet.

Arról már sokan hallottak, hogy a csalók nem ritkán hamis e-mailekkel vagy SMS-ekkel próbálják megtéveszteni az áldozataikat. Bár az üzenet szövegzete sokszor árulkodó lehet, néha már egészen hihető tartalommal is érkezhetnek ilyen megkeresések bárkihez, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan be is dőlnek ezeknek: az üzenetekben található linkekre gondolkodás nélkül rákattintanak, a megnyíló hamis weboldalon pedig még az adataikat is önként megadják.

A régi, bevált taktikákat, mint amilyen például a fent említett, még mindig gyakran használják a bűnözők, de ma már ennél összetettebb módszereket is bevetnek.

A csalók tényleg bárhol felbukkanhatnak

Számos pénzintézet adott már ki közleményt hazánkban is, mivel fény derült arra, hogy bűnözők az adott bank nevével visszaélve kerestek meg ügyfeleket, akiktől a személyes adataikat, vagy éppen a banki azonosítóikat is elkérték. Aki megadta, nagyon rosszul járt, a tolvajok ugyanis ki is ürítették a bankszámláját. Éppen ezért minden ügyfél figyelmét felhívták arra, hogy banki adatokat soha nem kérnek el a kollégák senkitől sem telefonon, sem üzenetben, ezeknek a kéréseknek senki ne dőljön be.

Csomagküldő cégek nevével is gyakran élnek vissza, hiszen egyre többen vásárolnak online. A hamis üzenet tartalma általában arról szól, hogy hiányos a csomag címzése, ezért arra kérik az ügyfelet, kattintson az üzenetben található linkre, és ott adja meg személyes adatait. Ezekkel aztán változatos módokon képesek visszaélni a bűnözők.

Az is rendkívül aggasztó, hogy a csalók egy ideje már a közösségi médiában is jelen vannak, pontosabban az azokhoz kapcsolódó hirdetési felületeken és a csoportokban is. Egyre többen próbálják meg eladni feleslegessé vált értékeiket, vagy éppen innen beszerezni kedvező áron a szükséges bútorokat vagy kiegészítőket. Ebben a csalók is meglátták a lehetőséget, ugyanis gyakran hamis hirdetéseket hoznak létre, akár még fotókat is lopnak ehhez, majd amikor akad egy érdeklődő az adott termékre, azt kérik, hogy annak ellenértékét előre utalja el.

A másik módszerük az, hogy ők az állítólagos vásárlók, a pénz elutalásához mégis azt kérik az eladótól, hogy adja meg a banki adatait. Aki ennek bedől, nagyon rosszul járhat, ugyanis a bankszámláján tárolt pénzének nagy valószínűséggel búcsút mondhat. A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy eladóként senkinek nem kell megadnia a banki adatait, valamint arra is, hogy érdemes megszakítani a kapcsolatot azokkal, akik a közösségi médiában próbálják felvenni a kapcsolatot, ám viselkedésük meglehetősen gyanús.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)