A csalók így vernek át könnyen bárkit az interneten – erre érdemes figyelni

Egyre merészebb módszerekkel dolgoznak a csalók.

2024. október 16., 17:42

Szerző:

Nem túlzás azt állítani, hogy senki nincs biztonságban az interneten, ugyanis a csalók mindenütt ott vannak – figyelmeztetett a KiberPajzs.

A portál több anyaggal is igyekszik felhívni az internethasználók figyelmét arra, hogy a kiberbűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel, egyre bonyolultabb, hihetőbb történetekkel keresik meg áldozataikat.

Tornai Annamária, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi munkatársa több alkalommal is elmondta, hogy mire érdemes figyelni, ezúttal azonban a kevésbé elterjedt csalásformákról is beszélt.

A csalók akár megrázó történeteket is kitalálnak

Nem ritka, hogy az elkövetők mások jóhiszeműségére alapozzák a bűncselekmény elkövetését. Kétségtelen, hogy sok a rászoruló ember, akik alkalmanként az interneten is segítséget kérnek. Mivel akár nagyobb közösség is összefog egy-egy jó ügy érdekében, ezt felismerve a csalók is megpróbálnak kitalált, ám annál szívszorítóbb történetekkel adományt kicsikarni – és gyakran sikerrel is járnak.

A hamis nyereményjátékok meghirdetésével az adathalász tevékenységük is virágzik, hiszen a nagyobb pénz- vagy tárgy nyeremény reményében rengetegen adják meg önként az adataikat, amelyekkel többféle módon is visszaélhetnek a bűnözők.

Akár állami intézmények vagy a hatóságok nevével is visszaélhetnek a csalók, az interneten nehezebben ellenőrizhető ezen üzenetek hitelessége. Még a rendőrség nevében is küldhetnek olyan SMS-t vagy e-mailt, amelyben például valamilyen bírság megfizetésére szólítanak fel, és meglepő módon sokszor még úgy is sikerül így pénzhez jutniuk, hogy áldozatuknak nincs is semmilyen tartozása.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy számlák befizetésére mindenki csak a szolgáltató vagy cég saját weboldalát használja, és a gyanús, e-mailben kapott, hibás magyarsággal megfogalmazott felszólítások valódiságát is ellenőrizze.

Az e-mailben vagy SMS-ben érkező linkekre csak akkor érdemes rákattintani, ha tejes bizonyossággal tudjuk, ki küldte azokat. A csomagküldő cégek nevével is gyakran visszaélnek, erről érdemes tudni.

Az e-mailben küldött mellékletek letöltésével is vigyázni kell, ugyanis akár az is előfordulhat, hogy ezzel az adott eszközre vírusok települnek, amelyek kifigyelik például a jelszavakat, amelyeket gyorsan továbbítanak is a kiberbűnözőknek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)