Ilyen bankszámlán tartja a pénzét? A csalók az összeset leemelhetik

Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak a csalók.

2024. október 24., 15:04

Szerző:

Manapság már senki nem érezheti magát biztonságban, aki rendelkezik bankszámlával, a csalók ugyanis változatos módszerekkel próbálják megszerezni az ügyfelek adatait és pénzét. Nemrégiben éppen a Revolut felhasználói panaszkodtak különböző fórumokon – írta meg az Index.

A litván pénzügyi szolgáltató nagy népszerűségnek örvend, sokan az eredeti bankszámlájuk mellett egy Revolut-számlát is nyitottak, hogy azon tartsák a megtakarításaikat, de olyan is akad köztük, aki az online vásárlásait intézi így. Ám azok is egyre többen vannak, akik kizárólag a Revolut-számlát tartják fenn, és minden egyéb bankszámlájukat megszüntették.

A vásárlások kifejezetten kényelmesek lehetnek ezzel a bankkártyával, hiszen adott esetben nincs szükség a szokásos azonosítókra egy-egy tranzakcióhoz, ám éppen ez jelentheti a legnagyobb veszélyt is.

A csalók nem pihennek, de az ügyfeleknek is van felelőssége

A brit közszolgálati média az utóbbi időben többször is foglalkozott a Revolut gyakorlatával, mivel egyre több megkeresés érkezett hozzájuk különféle átverésekről szóló történetek kapcsán.

Úgy tűnik, a Revolut-ügyfelek is a kiberbűnözők célpontjaivá váltak, és akár telefonon, akár online gyakran megpróbálják őket rászedni. Az egyik károsult például arról számolt be, hogy a bűnözők összesen 19 millió forintnak megfelelő összeggel károsították meg. A tolvajok a számlavezető bankja nevében keresték meg, és azt hazudták, hogy veszély fenyegeti a bankszámláját. Arra kérték, biztonsági okokból utalja át a pénzét a Revolut-számlájára, majd törölje le az alkalmazást a telefonjáról.

A gyanútlan áldozat mindezt megtette, de miután újratelepítette az applikációt, észrevette, hogy összesen 25 tranzakció során kiürítették a bankszámláját, így a megtakarításai is elvesztek. A csalók már korábban hozzáfértek a Revolut-számlájához, így csak annyit kellett elérniük, hogy ezen a számlán minél több pénz legyen, és máris akcióba léphettek.

A kiberbiztonsági szakértők szerint az ügyfelek többsége élvezi, hogy a vásárlásokhoz nem szükséges megadni sem a bankkártyák hátán található CVC-kódot, sem a lejárati időt, de éppen ezért lehet veszélyes a Revolut-kártyák használata.

Magyarországon már másfél millióan rendelkeznek ilyen típusú számlával, amely számos pénzügyi megoldást kínál, a szakértők szerint azonban nagy kockázatot jelent, hogy nem működik egy központi ügyfélszolgálati telefonszám, ahol gyorsan le lehet tiltani a bankkártyát, illetve zároltatni lehet a számlát. Így mire a felhasználó észbe kap, már nincs esélye, hogy megakadályozza a bankszámlája kiürítését.

A Revolut maga is arról tájékoztatott, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a gyanús tranzakciókat, és sokat költenek a bűnmegelőzési csapatuk fejlesztésére is.

A legtöbbet azonban maguk az ügyfelek tehetik azzal, ha mindig gyanakodva fogadják a bankszámlájukkal vagy bankkártyájukkal kapcsolatos hívásokat, nem adják ki az érzékeny adataikat, és nem adják meg a bankkártya-adataikat gyanús weboldalakról történő rendelések során. Mindezzel megkímélhetik magukat egy teljes pénzügyi katasztrófától.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

12:44

Orbán Viktor nemrég jelentette be az egymillió forintos minimálbért. A realitás viszont erősen kétséges, különösen annak fényében, hogy ehhez el kéne engedni a forint euró árfolyamot is.