Ilyen üzenetet kapott? Semmiképpen se kattintson rá!

Meglepő lehet, de akár egyet üzenet is hatalmas károkat okozhat.

2024. október 21., 18:18

Szerző:

Az elmúlt időszakban egyre több hamis üzenet érkezik a gyanútlan áldozatok telefonjára vagy elektronikus postafiókjába, ez pedig komoly veszélyt rejt magában – figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon közzétett felhívásukban.

Arról már korábban a 168.hu is írt, hogy SMS-ben sokakat próbálnak meg átverni. Ennek az egyik leggyakoribb módja, hogy például egy ismert csomagszállító cég nevében írnak a gyanútlan áldozatnak, és arra kérik, kattintson az üzenetben található linkre, hogy pontosítsa az adatait. Aki mindezt megteszi, és a megnyíló hamis weboldalon még a bankszámlájához tartozó adatokat is megadja, akár az összes pénzének is búcsút inthet.

Mint arra a rendőrség felhívta a figyelmet, az utóbbi időben a csalók már attól sem riadnak vissza, hogy a hatóságok nevében keressék meg azokat, akiknek a telefonszámát és e-mailcímét egy adathalászat során megszerezték. Mivel a legtöbben megijednek, ha például egy bírságról szóló üzenetet kapnak, adott esetben gondolkodás nélkül fizetnek, pedig kiberbűnözők állnak a háttérben.

Egy ilyen jellegű üzenet mindig gyanús!

Az Országos Rendőr-főkapitányság pontokba szedte, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt egy ismeretlen számról vagy e-mailcímről érkező üzenetben foglaltak szerint járnánk el. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a sürgető hangvételű üzenet éppen azt a célt szolgálják, hogy a gyanútlan áldozatok minél gyorsabban cselekedjenek. A hatóságok azt tanácsolják, kapkodás helyett érdemes először is kissé lehiggadni, attól függetlenül, hogy milyen tartalma van az adott üzenetnek. A szakemberek úgy vélik, hogy ha mindenki adna magának néhány perc gondolkodási időt, sokkal többen jönnének rá, hogy csalók próbálják meg átverni őket.

Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni a rendőrség szerint:

A megszólítás, vagy éppen annak hiánya mindig árulkodó. A hivatalos értesítésekben legalább egy köszönés szerepel, de írott formában a legtöbbször a címzettet a nevén szólítják, hiszen rendelkezésre állnak az adatai is. A helyesírás és a nyelvtani hibák is legalább ennyire árulkodóak lehetnek, hiszen a csalók gyakran több országban tevékenykednek, és fordítóprogramot használnak az üzenetek megírásához. Ez azonnal gyanúra ad okot!

Bár sokan azt gondolják, hogy csak olyan személytől, cégtől vagy hatóságtól kaphatnak üzenetet, akinek korábban ők maguk adták meg, fontos tisztában lenni azzal, hogy a csalók adathalászat révén bárki adatait megszerezhetik, sőt az is előfordul, hogy egy véletlenszerű telefonszámra küldenek üzenetet. Azt is érdemes megnézni, hogy milyen telefonszámról érkezett az üzenet. A magyar hatóságok soha nem használnak külföldi telefonszámokat, de ez cégek esetében is gyanús lehet. Ma már egyébként léteznek olyan internetes oldalak, ahol rá lehet keresni az adott telefonszámra, és akár mások kommentjeiből is kiderülhet, hogy kihez tartozik az adott telefonszám.

A linkek esetében fontos ellenőrizni, hogy .hu-val végződik-e, ugyanis minden ettől eltérő, gyanús URL-cím nagy valószínűséggel egy hamis weboldalra mutat, amelyek ugyan manapság akár a megszólalásig is hasonlíthatnak az eredetire, például egy pénzintézet weboldalára, de a link árulkodó lehet.

Akár adatok megadását kérik az üzenetben, akár a linkre kattintásra próbálnak ösztökélni, fontos tudni, hogy nem csak a bankszámlához tartozó adatok megadása hordozhat veszélyt magában. A gyanús linkekre való kattintással akár az is előfordulhat, hogy azonnal egy kémprogram települ az eszközön.

Ha csak egy összeg szerepel az üzenetben, de például egy büntetés esetében ennél több konkrétum nem jelenik meg, az mindenképpen elgondolkodtató, ahogyan az is, ha késedelmes fizetésre hivatkoznak az üzenetben, de korábban az áldozat nem kapott semmilyen fizetési felszólítást. Annál is inkább gyanús mindez, mivel a hatóságok kizárólag hivatalos levélben, vagy az ügyfélkapunk keresztül veszik fel a kapcsolatot mindenkivel.

A fentiekre érdemes figyelni, ugyanis aki mindezeket képes higgadtan átgondolni, nagy valószínűséggel megelőzheti, hogy ellopják az adatait, vagy bármilyen egyéb módon megkárosítsák a csalók.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)