Ismeretlen számról kaptak sms-t a DPD futárcég nevében, bankszámlájuk bánta

Sokaknak küldtek adahalász sms-t az elmúlt időszakban a „Magyar DPD” nevében. Az üzenetben arra figyelmeztetik a címzettet, hogy kétszer is meghiusult a csomagkiszállítás, és arra kérik, frissítse az adatait egy mellékelt linken.

2024. augusztus 28., 12:00

Szerző:

Korábban, az online rendelések növekedésével párhuzamosan, elterjedtek a futárszolgálati üzenetnek álcázott adathalász sms-ek, és most úgy tűnik, megint ezek kaptak újult erőre – figyelmeztet a Pénzcentrum olvasói jelzések alapján. 

Személyes adatokat csalnak ki adathalász sms-sel a DPD futárcég nevében

Az adathalász sms-ben ékezetek nélkül írva figyelmeztetik a címzettet hogy kétszer is meghiusult a csomagkiszállítás, és arra kérik, frissítse az adatait, és egy rövidített linket mellékeltek. Erre azonban nem szabad kattintani.

A csaló SMS-ekben szereplő weboldalak mindegyike arra törekszik, hogy személyes adatokat, például bejelentkezési információkat vagy hitelkártyaszámokat szerezzen meg tőlük. Szerencsére már vannak olyan oldalak, amelyeket sikerült letiltani, de a legtöbbet egy naprakész biztonsági szoftver (például vírusirtó vagy tűzfal) is egyértelműen felismeri és jelzi. Mobiltelefon használatakor azonban sokkal jobban résen kell lenni! 

Ezt tegye, ha csalás áldozatává vált

Amint felismerjük, hogy csalás áldozatai lettünk, az alábbi három lépést kell megtennünk:

A legfontosabb, hogy azonnal értesítse a bankját! Mivel a legtöbb kiberbűncselekmény a banki adatokat célozza, fontos, hogy a pénzintézete minél előbb értesüljön az esetről. Ismertesse a történteket, és kérje a bankkártyánk azonnali letiltását!


Jelentse az esetet a hatóságoknak! Az online vagy telefonos csalás ugyanolyan bűncselekmény, mint egy betörés, ezért bátran forduljon a rendőrséghez. A leggyorsabb módja ennek a 112-es segélyhívó szám tárcsázása.


Vegye fel a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztérium legközelebbi áldozatsegítő központjával! Az ottani szakemberek nemcsak jogi tanácsot és érzelmi támogatást nyújtanak, hanem krízishelyzetben azonnali pénzügyi segítséget is biztosíthatnak.

Nem csak a DPD nevében küldenek adathalász sms-ket

Amint arról a 168.hu is beszámolt, az adathalászok megtévesztő sms-ben, be nem fizetett közigazgatási bírságra, többnyire tilosban parkolásra hivatkozva keresik meg az érintetteket a rendőrség nevében is, elküldve részükre egy gyanús honlap – www.ugyintezespolice-hu.com – adathalász linket is.

Az adathalász honlapot Rendőrség Ügyintézési Portál, befizetés funkciójának imitálásával működtetik. A rendőrség arra kéri az érintetteket, hogy ne dőljenek be, töröljék az üzenetet, ne kattintsanak a linkre. Sem a személyes adatokat, sem a bankkártya adatait ne adják meg!

(Kiemelt képünk illsuztráció. Fotó: Shutterstock)