A Revolut a jegybanki statisztika búvópatakja, nehezen követhetőek a tranzakciók

100 magyarországi bankkártyából elvben 13-at már a Revolut ügyfelei használnak.

2024. október 9., 15:42

Szerző:

A Revolut augusztusban adta hírül, hogy már több mint 1,5 millió magyar ügyféllel áll kapcsolatban, a társaság régiós PR-menedzsere, Stefan Bogucki szerint a bővülést éves bázison 50 százalékot meghaladó növekedéssel érték el. Léder Tamás, a Revolut magyarországi vezetője tavaly májusban a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy a társaság már akkor 900 ezernél több magyar ügyféllel büszkélkedhetett, 2021 őszén pedig 500 ezres magyar ügyfélszámról adtak hírt. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt év során több mint félmillió, 3 év alatt pedig 1 millió új Revolut-kártya-tulajdonos lett Magyarországon – foglalta össze az Index.

Dinamikus növekedéssel büszkélkedhet a Revolut

A Revolut egy év alatt a teljes hazai piac 5,5 százalékát kitevő ügyfélszámbővülést tud felmutatni, 3 éves összevetésben pedig a teljes hazai piac 11 százalékának megfelelő számú kártyával bélelte ki a magyar ügyfelek zsebét. A lap információi szerint évente mintegy 10 millió bankkártyát bocsátanak ki Magyarországon, tehát 100 kártyatulajdonosból 13 már a Revolut ügyfele. Ugyanakkor az adatok nem jelennek meg a hazai kártyakibocsátási mutatókban, hiszen a pénzintézet egyelőre csak határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon, vagyis magyar szempontból külföldi kibocsátású kártyaként értelmezhetőek.

Stefan Bogucki az Index kérdéseire adott – számokat nem tartalmazó – nyilatkozata szerint egyre többen használják a Revolutot elsődleges fiókjukként, beleértve azokat is, akik a Revolutnál lévő számlájukra kapják a fizetésüket. A cég korábban a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy a magyar ügyfelek már 2023-ban az esetek 75 százalékában belföldön költekeztek Revolut-kártyáikkal: itt bonyolították le a fizetéseket, vagy vettek fel pénzt ATM-ből.

A jegybanki statisztikában egyszerűen nem jelenik meg a Revolut-növekedés


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei II. negyedévben a magyar kibocsátású kártyákkal itthon éves szinten 9,5 százalékkal többször fizettek, értékben pedig 7 százalékos volt a bővülés. Ehhez képest a Revolut-kártyák magyarországi költéseit is megjelenítő külföldi kibocsátású bankkártyák magyarországi forgalma  darabszám tekintetében 12,7 százalékkal, értékben 15,5 százalékkal bővült: 29,8 millió darab fizetésben 370 milliárd forintot fizettek nem magyar plasztikokkal magyar kereskedőknél 3 hónap alatt.

A magyarországi bankkártyás tranzakcióknak egy éve 7,0, idén 7,2 százaléka volt kapcsolható külföldi kártyákhoz, a tranzakciók értékében pedig a 2023. II. negyedévi 6,6 százalék helyett 7,1 százalék volt a nem magyar kártyák forgalmi aránya.

A lap megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank azt írta, a magyar banki kártyákkal a tranzakciók nagyjából 10 százaléka külföldi, míg a hazai ügyfeleknek szolgáltatást nyújtó külföldi szereplők (jórészt a Revolut) kártyáival a tranzakciók számának körülbelül harmada, értéküknek fele köthető külföldi fizetéshez.

A hazai pénzintézetektől származó információk szerint a Revolut bővülése nem okoz fennakadást az ügyfélakvirálásban, a banki kapcsolatot létesítők száma nő. Amiben érdemi változást érzékelnek, az az, hogy az ügyfelek körében dinamikusan növekszik a Revolut-kártyákra történő pénzfeltöltés (top-up) aránya a fizetési forgalomban. Jellemzően pár tízezer forintos feltöltéseket hajtanak végre az ügyfelek – ami szintén annak bizonyítéka, hogy nem a Revolut a fő kártyájuk, azt adott tranzakcióra, pl. internetes vásárlásra, váltásra, külföldi fizetésre vagy épp Revolut-számlák közötti fizetések bonyolítására használják.

A pénzügyi szolgáltató magyarországi ügyfelei jelenleg a Revolut litván bankjának ügyfelei, így a hazai fiók nyitásával a kártyahasználati trendek is megváltozhatnak.

A nagy illeték-kérdés

Ha a Revolut Magyarországon is fiókot nyit, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy az ügyfeleit átveszi-e a magyar fiók a litván banktól. 

A Revolut ugyanis a magyarországi kártyaszám és a magyar ügyfelek által indított tranzakciók alapján köteles tranzakciós illetéket fizetni. A kibocsátott kártyák alapján a 1,5 milliós kártyaszám önmagában évi 750 millió forintos illetékátalányt jelent(ene), erre rakódik rá a konkrét tranzakciók (utalások, készpénzfelvételek) után fizetendő valódi tranzakciós illeték.

Léder Tamás a portfolio.hu-nak azt mondta, a társaság 2022 nyara óta több tízmilliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizetett a magyar költségvetésnek. Ennek kapcsán tudható, hogy a lakossági ügyfelei után csak az OTP nagyjából 60 milliárd, az Erste és K&H nagyjából évi 15-17 milliárd forint tranzakciós illetéket fizet a költségvetésbe – utóbbi két hitelintézet lakossági ügyfélszáma ugyanakkor messze nem közelíti meg a Revolut 1,5 milliós bejelentett ügyfélállományát.

Ha a fióktelep nem vagy csak részben vesz át régi ügyfelet, a magyar hatóságoknak nem lesz teljes képe arról, valójában hány magyar is bankol és tranzaktál a neobanknál. Így viszont nagyon nehéz lesz ellenőrizni, hogy a szolgáltató valóban a teljes forgalom után fizeti-e meg az illetéket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.