Fogadjunk, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját: így kellene csinálni

A telefon töltése egyszerűnek tűnhet, pedig könnyű hibásan csinálni. 

2024. október 24., 12:29

Szerző:

Akár hiszi, akár nem, de egyáltalán nem mindegy, hogyan is tölti a telefonját. Az akkumulátor élettartama szempontjából legalábbis biztosan nem, szóval, ha szeretné, hogy a készüléke sokáig kitartson, akkor érdemes követni néhány íratlan szabályt. 

Ne merüljön le 

pcwplus.hu szerint például igenis árt a telefonnak, ha folyamatosan hagyjuk nullára lemerülni, de az sem tesz neki jót, ha minden alkalommal 100 százalékra töltjük fel. A legideálisabb, ha 40-80 százalék között tartjuk a töltöttséget – írják. Ezenkívül nagyon fontos, hogy a telefont sosem szabad töltés közben meleg környezetben, mondjuk takaró vagy párna alatt tárolni, ugyanis ilyenkor az akksi hőt termelt, a rossz szellőzés miatt pedig túlmelegedhet. 

Csak semmi utángyártott töltő 

Ugyancsak szarvas hiba olcsó, utángyártott töltőt használni. Töltés közben egyébként jobb nem piszkálni a telefont, nagy teljesítményű alkalmazásokat, játékokat pedig semmiképpen se futtassunk rajta, mert a mobil akkor is túlmelegedhet, az akksi pedig károsodhat. A 10-15 wattosnál nagyobb teljesítményű adapterektől is jobb óvakodni, ugyanis a gyorsabb töltés hamarabb kimerítheti a cellákat. Az ún. battery savery alkalmazásokat is jobb elkerülni, mert ezek bár jobb akkumulátorhasználatot ígérnek, de valójában nem eredményeznek javulást. Ezek az appok ráadásul általában pénzbe kerülnek, szóval feleslegesen terhelik a pénztárcát is.  

A telefon tisztítása 

Ahogyan azt lapunk is megírta sokan megfeledkeznek róla, pedig a mobilok gyakori tisztítása kulcsfontosságú. A készülékeken ugyanis számtalan baci képes megtapadni, ha pedig ezeket nem távolítja el valaki rendszeresen, akkor akár súlyos fertőzés is lehet a mulasztás vége. Egészen döbbenetes, de egy kutatás szerint egy átlagos mobilon több baktérium található, mint egy nyilvános WC-ülőkén. A kutatás tanúsága szerint egy telefon képernyőjén akár 17 000 különböző baktérium is tanyázhat négyzetcentiméterenként – írja a Hóvége. A portál cikke szerint naponta mintegy 2600 alkalommal érintjük meg a telefonunkat, a rajta megtelepedő bacik pedig egész nap velünk vannak, anélkül, hogy észrevennénk őket. Ez csak azért óriási probléma, mert például az influenza vírusok és más kórokozók akár két napig is képesek életben maradni a telefon felületén, ami azt jelenti, hogy megfelelő tisztítás hiányában bármikor megfertőződhetsz velük. További részletek ebben a cikkünkben

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)