Kibertámadás-hullámra figyelmeztetnek a szakértők, senki sincs biztonságban

Az OpenText kiberfenyegetésekkel foglalkozó szakemberei kibertámadás-sorozatra figyelmeztetnek.

2024. október 25., 15:36

Szerző:

Az OpenText közzétette legfrissebb kiberbiztonsági jelentését, amelyben az ügyfelek több millió eszközéről gyűjtött, fenyegetésekhez kapcsolódó információk alapján összegzi a tapasztalatokat és a várható trendeket. A vállalat a korábbi tendenciákat elemezve arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező időszakban minden eddiginél több kibertámadás érheti a szervezeteket a kibertérben világszerte – írta meg a hvg.hu.

Minden eddiginél nagyobb kibertámadás-hullám indul az interneten

A fokozott kibertámadás-hullám egyik oka az amerikai elnökválasztás, amely november 5-én esedékes.

Ezzel kapcsolatban a legutóbbi finn választásokat hozzák példaként. Finnország NATO-tagsági kérelmét 2023. március 30-án ratifikálták, és mivel az Ukrajnában zajló háború miatt az állam viszonya feszült szomszédjával, Oroszországgal, nem volt meglepő a válaszcsapás az orosz kiberbűnözőktől. A következő finn parlamenti választásokat két fázisban tartották 2024. január 28-án és február 11-én, és mindkét napon megugrott az országban a kibertámadások száma, amelyek 24–48 órán át tartottak.

A kiberbiztonsági szakértők megfigyelései azt mutatják, hogy konkrét események, például nagyobb ünnepek környékén jelentősebb a kiberbűnözői aktivitás, de ide sorolhatóak azok a bejelentések is, mint pálsául amikor új katonai segítségnyújtást jelentenek be Ukrajna támogatására – írja a lap.

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a bűnözők meggyőzően álcázzák magukat a kibertérben, hitelesen vezetik félre a felhasználókat, vagy okos taktikákkal kerülik meg a biztonsági megoldásokat. Néhol maguk az áldozatok sem nehezítik meg a dolgukat: sok támadásnál azt használják ki a bűnözők, hogy a szervezetek az alapvető védelmi intézkedéseket sem teszik meg.

Mit tehetünk egy esetleges kibertámadás ellen?

A biztonsági szakértők szerint a kibertér védelme érdekében nem szabad elmulasztani, hogy többlépcsős hitelesítést alkalmazzunk minden hozzáférésnél. Szintén alapvető a védelemhez, hogy az eszközök és szoftverek mindig naprakészek legyenek.

Végezetül pedig arra figyelmeztetnek az OpenText szakemberei a jelentésben, hogy célszerű fokozott óvatossággal készülni azokra az eseményekre, amelyekre a kiberbűnözők is köztudottan nagy hangsúlyt fektetnek, beleértve a választásokat vagy az ünnepeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)