Itt az ellentámadás: a Nézőpont szerint a Fidesz vezet

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.

2024. október 24., 16:38

Szerző:

Mint olvasható: változatlanok az erőviszonyok az egy hónappal megelőző eredményekhez képest a Nézőpont Intézet által az európai parlamenti vitát követő héten, október 14-17. között készített közvélemény-kutatás alapján. Különböző közvélemény-kutató intézetek különböző bázisokon publikálnak pártpreferencia-kutatási eredményeket, ezért a megszokottól eltérően a legvalószínűbb listás eredmény mellett a mások által bevett teljes felnőtt népesség és biztos szavazó pártválasztók bázisán is bemutatjuk az egyes pártok támogatottságát – írják.

A teljes felnőttkorú, egyben választókorú népességben 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz-KDNP. A Tisza Párt 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos, a Demokratikus Koalíció pedig mindössze 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. Ez a bázis azonban nem feleltethető meg a választási versenyhelyzet arányainak, hiszen sem a választáson való részvétellel, sem pedig a rejtőzködő szavazókkal nem számol.

Hozzátették: a Nézőpont Intézet által használt legvalószínűbb listás eredmény minden, a választáson való részvételét biztosra ígérő válaszadót figyelembe vesz. Azon rejtőzködő szavazókat, akik valamilyen okból nem mondják meg pártpreferenciájukat, egyéb válaszaik alapján statisztikai módszerrel azonosítja be. A bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján a Fidesz-KDNP legvalószínűbb listás eredménye 46 százalék lenne, mely nagyjából az árvíz előtti (45 százalék) és alatti (47 százalék) támogatottságának felel meg. A Tisza Párt legvalószínűbb listás eredménye (35 százalék) tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól, mely azonos az árvíz előtti eredményével. Az ellenzéki pártok közül ezen felül csak a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe.

Több közvélemény-kutató is a legvalószínűbb eredmény leírására használja a „biztos szavazó pártválasztók bázisát”, azaz azok körében mérik össze a pártok támogatottságát, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson és meg is neveznek egy pártot, akire szavaznának. Ezen a bázison a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal, s ezen modell alapján a Demokratikus Koalíció (3 százalék) pedig be sem jutna a parlamentbe. Ezen a bázison azonban nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.

A Publicus Intézet kutatását itt tudja megtekinteni.

Már a világsajtó is a TISZA előretöréséről beszél

A nemzetközi sajtó is beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök Millenárison tartott beszédéről. Valamint a Tisza Párt rendezvényéről, amelyen többek között Magyar Péter a szervezet vezetője szólalt fel – írja a Privátbankár.

Reuters és az AP hírügynökség is hosszabb tudósítást szentelt az magyarországi ünnepi eseményeknek. Mindkét összefoglaló hosszan idézi Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i beszédének azt a részét, amely szerint az Európai Unió bábkormányt akar Magyarország élére állítani.

A külföldi beszámolók megemlítik, hogy Magyarország miniszterelnöke az elmúlt másfél évtizedben többször szembe került az EU-tagországok többi államának vezetőivel és az uniós intézményekkel. Legutóbb október elején egy az Európai Parlamentben lezajlott vitában azt állította, hogy az ukrajnai háború és migráció ügyében folytatott szuverén magyar politika elfogadhatatlan Brüsszelnek. Ezt elismételte a Millenáris Parkban is a nemzeti ünnepen tartott beszédében. A bábkormány Magyarországra erőltetésével kapcsolatos állítását nem támasztotta alá dokumentumok vagy uniós politikusok kijelentéseinek idézésével. Az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta a kormányfő beszédében elhangzottak a hírügynökségeknek.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Nézőpont Intézet)