Már a világsajtó is a TISZA előretöréséről beszél

Már a világsajtó figyelmét is felkapta a Tisza Párt előretörése. Két vezető hírügynökség is beszámolt Magyar Péter pártjának népszerűségéről. 

2024. október 24., 09:43

Szerző:

A nemzetközi sajtó is beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök Millenárison tartott beszédéről. Valamint a Tisza Párt rendezvényéről, amelyen többek között Magyar Péter a szervezet vezetője szólalt fel – írja a Privátbankár.

A Reuters és az AP hírügynökség is hosszabb tudósítást szentelt az magyarországi ünnepi eseményeknek. Mindkét összefoglaló hosszan idézi Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i beszédének azt a részét, amely szerint az Európai Unió bábkormányt akar Magyarország élére állítani.

A külföldi beszámolók megemlítik, hogy Magyarország miniszterelnöke az elmúlt másfél évtizedben többször szembe került az EU-tagországok többi államának vezetőivel és az uniós intézményekkel. Legutóbb október elején egy az Európai Parlamentben lezajlott vitában azt állította, hogy az ukrajnai háború és migráció ügyében folytatott szuverén magyar politika elfogadhatatlan Brüsszelnek. Ezt elismételte a Millenáris Parkban is a nemzeti ünnepen tartott beszédében. A bábkormány Magyarországra erőltetésével kapcsolatos állítását nem támasztotta alá dokumentumok vagy uniós
politikusok kijelentéseinek idézésével. Az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta a kormányfő beszédében elhangzottak a hírügynökségeknek.

Az AP arról is ír, hogy a kormány helyzete nehéz, mert a gazdaság köhög, egy sor botrány rázta meg az ország vezetését és Magyar Péter személyében megjelent a színen egy új, népszerű politikus, ellenzéki kihívó. A hírügynökség tudósítója megszólaltatott két résztvevőt a Tisza tüntetéséről, Egyikük Győrből érkezett, hogy tisztelegjen az 1956-os hősök emléke előtt. Párhuzamot lát az akkori szabadságharc és a jelenlegi magyarországi helyzetben, amelyben a hozzá hasonlók vissza akarják kapni a hazájukat, a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét és demokráciában, szabadon akarnak élni. Egy budapesti pedig arról beszélt, hogy 15 év Fidesz-hatalom után ideje változtatni. Sokáig a jelenlegi kormánypártra szavazott, de 8-10 évvel ezelőtt rájött, hogy a 2010 utáni Fidesz már nem az, ami korábban volt.

A hírügynökségek közölték azt is, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta először találja magát szemben olyan kihívó párttal, amely egy friss közvélemény-kutatás szerint a biztos szavazók körében a Tisza Párt beérhette a Fideszt. A feltételes mód azért indokolt, mert a különbség hibahatáron belüli – írja a lap.

Orbán Viktor lenyomta Tiszát

A magyar történelemben mától Orbán Viktor egyedüliként birtokolja az egyhuzamban leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnök címét – írja az Index.

Korábban Tisza Kálmán volt az, aki több mint 14 éven és négy hónapon keresztül kormányozta az országot. Noha Orbán már az összkormányfői napok számát 2020-ban túllépte, ezúttal újabb rekordot pipálhatott ki. 

5259 nap. Ennyi ideig volt egyhuzamban Magyarország miniszterelnöke 1875 októbere és 1890 márciusa között Tisza Kálmán, akinek hatalma olyan betonbiztosnak és megdönthetetlennek tűnt, hogy korában mindenki csak Generálisként emlegette. Mégis, elég volt egyetlen – politikailag – elhibázott döntés, hogy a népharag miatt lemondásra kényszerüljön, csaknem másfél évtizednyi kormányzás után.

Tisza ugyanis a törvényi rendelkezéseknek megfelelően automatikusan megvonta azoktól a magyar állampolgárságot, akik egy évtizeden keresztül külföldön tartózkodtak. Így kellett tennie Kossuth Lajossal is, hiába próbálkozott Ferenc Józsefnél méltányosságot kérni, ez sikertelen volt. Az állampolgárság megvonását pedig óriási felháborodás követte, tüntetések kezdődtek, aminek eredményeként Tisza lemondott – írja a lap.

Valójában azonban ez már csak az indok volt, Tisza ugyanis ekkora már tudta, hogy mennie kell, ám szépen akart búcsúzni. Miniszterelnökségére a konkrét csapást az 1889-ben napirendre tűzött véderőtörvény jelentette, amely azért váltott ki erős tiltakozást, mert az újoncozás és a kiképzés terén is drasztikusan csökkentette a magyar fél befolyását. Tisza pályájáról itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Magyar Péter a Tisza Párt 2024. oktber 23-i naggyűlésén. Fotó: Szentgallay Bálint/NurPhoto/AFP)

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.