Orbán Viktor lenyomta Tiszát

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.

2024. október 21., 12:03

Szerző:

A magyar történelemben mától Orbán Viktor egyedüliként birtokolja az egyhuzamban leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnök címét – írja az Index.

Korábban Tisza Kálmán volt az, aki több mint 14 éven és négy hónapon keresztül kormányozta az országot. Noha Orbán már az összkormányfői napok számát 2020-ban túllépte, ezúttal újabb rekordot pipálhatott ki. 

5259 nap. Ennyi ideig volt egyhuzamban Magyarország miniszterelnöke 1875 októbere és 1890 márciusa között Tisza Kálmán, akinek hatalma olyan betonbiztosnak és megdönthetetlennek tűnt, hogy korában mindenki csak Generálisként emlegette. Mégis, elég volt egyetlen – politikailag – elhibázott döntés, hogy a népharag miatt lemondásra kényszerüljön, csaknem másfél évtizednyi kormányzás után.

Tisza ugyanis a törvényi rendelkezéseknek megfelelően automatikusan megvonta azoktól a magyar állampolgárságot, akik egy évtizeden keresztül külföldön tartózkodtak. Így kellett tennie Kossuth Lajossal is, hiába próbálkozott Ferenc Józsefnél méltányosságot kérni, ez sikertelen volt. Az állampolgárság megvonását pedig óriási felháborodás követte, tüntetések kezdődtek, aminek eredményeként Tisza lemondott – írja a lap.

Valójában azonban ez már csak az indok volt, Tisza ugyanis ekkora már tudta, hogy mennie kell, ám szépen akart búcsúzni. Miniszterelnökségére a konkrét csapást az 1889-ben napirendre tűzött véderőtörvény jelentette, amely azért váltott ki erős tiltakozást, mert az újoncozás és a kiképzés terén is drasztikusan csökkentette a magyar fél befolyását. Tisza pályájáról itt olvashat bővebben.

Rekordját, az összes miniszterelnökként eltöltött napokat nézve több mint száz éven keresztül senki sem tudta megközelíteni sem, egészen Orbán Viktorig. Legközelebb Lázár György járt hozzá, aki 1975 és 1987 között volt miniszterelnök, igaz, jóval kisebb hatalmi befolyással. Orbán Viktor 1998 és 2002 között töltötte első ciklusát, majd 2010-ben, nyolcévnyi baloldali kormányzás után tért vissza a hatalomba, amelyet három országgyűlési választás után is jelentős többséggel birtokol.

A kormányfő Tisza első rekordját a miniszterelnöki napokat nézve még 2020 novemberében döntötte meg, hétfőtől pedig az egyhuzamban hatalmon lévő miniszterelnöki napokat is sikerrel átlépte. Orbán Viktor hétfőn már 5260. napja irányítja az országot megszakítás nélkül, és amennyiben nem történik jelentős változás, akkor még további 18 hónapot is hozzátehet ehhez a rekordhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orbán Viktor Facebook-oldala)