Orbán Viktor még mindig nem ejti ki Magyar Péter nevét

Orbán Viktor miniszterelnök a Zelenszkij "győzelmi terve" mellett szót ejtett a brüsszeli "csatákról" és persze szóba került a gazdasági növekedés is. 

2024. október 18., 10:05

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet, ezért mi ebben nem veszünk részt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szokásos rádióinterjújában.

A kormányfő elmondása szerint az EU két csoportból áll az ukrán háborúval összefüggésben: "vannak a többiek meg mi". Magyarország ugyanis a kezdetekkor bejelentette, hogy mi nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben, az EU többi országa pedig benne van a háborúban - jegyezte meg.

Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél - emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek.

Elmondta: most az EU másik 26 országa döbbenten hallgatta Zelenszkij elnököt arról, hogy neki van egy győzelmi terve. "De hát eddig mije volt?" - tette fel a kérdést.

"Az, ami eddig tervként létezett, arról kiderült, hogy a vereség terve, most erről át akarnak váltani a győzelem tervére" 

– fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva: mi ebben nem veszünk részt (a miniszterelnök csütörtöki brüsszeli szerepléséről itt olvashat bővebben)

A kormányfő szerint tisztázni kell, hogy valóban vannak-e atomfegyver építésére vonatkozó tervei Ukrajnának, de ő nem ezt hallotta ki Zelenszkij elnök szavaiból. Szerinte a csütörtöki megbeszélésen „nem az jött ki, hogy az ukránok komolyan gondolják, hogy atomhatalommá fejlesztik magukat.” Mindenesetre a magyar szolgálatok vizsgálják a körülményeket.

A miniszterelnök úgy látja, hogy egyre több politikus a békéről beszél, de a NATO főtitkára fogalmazta meg legpontosabban csütörtökön a nyugati álláspontot, „amikor azt mondta, hogy Ukrajnának az erő pozíciójából kellene megkezdenie a tárgyalásokat Oroszországgal.” Orbán Viktor azzal egyetért, hogy az erő pozíciójából kell tárgyalni, de a pozíciók Oroszország javára és Ukrajna rovására változtak. Elismételte a sokszor hangoztatott véleményét: az Európai Unió összes többi országának háborús stratégiája, Magyarországnak pedig békestratégiája van. „Érdekes módon a tüzet legerősebben a Európai Néppárt fújja. Tehát itt Manfred Weberék azok, akik a legerősebben elkötelezettek a háború mellett. Az Európai Néppárt egy német párt végülis, és mögötte a CDU, a kereszténydemokraták találhatók, akik meglepő módon a legelkötelezettebb háborúpártiak az egész európai politikai mezőnyben” – mondta a kormányfő.

Az állami média munkatársa  felelevenítette, hogy az Európai Néppárt közzétett egy olyan posztot a közösségi médiában, amelyen Orbán Viktor szerepel piros háttér előtt, a felirat pedig az, hogy „ideje távozni”.

A miniszterelnök az mondta: az ő álláspontja az volt, hogy az európai vezetők kezdjenek tárgyalásokba az ukrajnai háborúval kapcsolatban a béke ügyében, de a Néppárt más állásponton van. „És nyilván, hogy ők Magyarországon az én távozásomat, és ezzel kormányváltást követelnek, abban benne van a háború is” – magyarázta Orbán Viktor, aki más, vélt okokat is említett: szerinte az Európai Néppárt egy olyan Európát képzel el, ami rossz a magyaroknak. Az EP-vitában pedig szintet léptek: bejelentették a saját igényüket – írja az Mfor.

„Azt mondták, ez a kormány menjen, ez a párt meg jöjjön, az Európai Néppárthoz tartozik ez a Tisza-féle párt, jöjjön az új párt, és a régi kormány vigye magával azt a politikáját, ami nem tetszik Brüsszelnek, az új meg csináljon egy olyan politikát, ami tetszik Brüsszelnek. Tehát engedje be a migránsokat, lépjen be a háborúba, lépjen be az ideológiába, és szüntesse be a gyerekvédelmi rendszert Magyarországon. Saját csomó gazdasági követelésük is van, ne adóztassuk meg a múltjaikat, ne gyötörjük a bankjaikat. Amit ismerünk, tehát évek óta zajlik ez a csata, valóban az a helyzet, hogy Brüsszel saját magától kinevezett helytartóként, megbízottként ide küldött kormányt akar látni a mostani kormány helyett. Hát ezt a magyarok majd eldöntik” – sorolta a kormányfő, aki szót ejtett a gazdasági növekedésről is.

Mint mondta: az akciótervnek vannak előfeltételei: a háború helyzete és a migráció. Ki kell maradni a háborúból és meg kell tartani migránsmentesnek Magyarországot, fogalmazott. Hozzátette: ezután jöhet a béremelés, „mert eljött ennek az ideje, meg a gazdaságban fölhamozódott teljesítmény ezt indokolja, ezt mondják a munkaadók is."

Orbán Viktor kimondta: drága a lakhatás, ezt olcsóbbá kell tenni, ezért elsősorban a fiatalok számára kell megfizethető lakhatási körülményeket teremteni. „A családok megsegítésének is eljött az ideje. Ebben az új gazdaságpolitikában meg kell kétszerezni a gyerekek után járó adókedvezményt. A Demján Sándor féle tervvel a kis- és középvállalkozókat meg lehet segíteni. Perspektívát lehet nekik kínálni, hogy előre tudnak lépni, be tudjuk őket jobban vonni a gazdasági növekedésbe.Tehát a mindennapi élet szempontjából látványosan mutatkozik majd meg ez az új gazdaságpolitika, hogyha sikerül a konzultációban megerősíteni. És a következő évben egy látványos változás zajlik majd le a mindennapi életben is” – fogalmazott Orbán Viktor.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió óbudai stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2024. október 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)