Nekik a fizetés nem aprópénz: íme a világ legjobban fizetett kormányfőinek listája

A Hold Alapkezelő által összeállított ranglistán fizetése révén Orbán Viktor kormányfő is szerepel.

2024. október 10., 11:14

Szerző:

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek nem volt szükségük díjazásra, így akarták elkerülni a korrupció lehetőségét az államapparátusban. Nos, ezeknek az időknek vége. Ma a politikusok, azon belül is a kormányfő a legjobban kereső személyek közé tartozik, a legtöbb országban a legmagasabb bérezési kategóriában van, még a hivatalos adatok alapján is – olvasható az online és privát vagyonkezeléssel foglalkozó HOLD Alapkezelő Zrt. blogján. 

A Holdblog a Visual Capitalist listája alapján gyűjtötte ki, hogy kik a legjobban kereső állam- és kormányfők, illetve azt is, hogy saját országuk egy főre eső GDP-jéhez képest kik keresnek a legtöbbet. 

Ők kapják a legmagasabb fizetést

A lista alapján a legnagyobb éves fizetéssel bíró kormányfő Lawrence Wong, Szingapúr miniszterelnöke lett, akinek bére meghaladta az 1 688 284 dollárt (átszámítva több mint 617 millió forint). A második helyre Viola Amherd, svájci elnök futott be a maga 572 165 dolláros fizetésével (nagyjából 209 millió forint), míg a dobogó harmadik fokára Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese állhatott fel. Ő 413 351 dollárt, azaz több mint 151 millió forintot kap a munkájáért. 

A Holdblog egy másik listát is közzétett, amin az alapkezelő azt vizsgálta meg, hogy az egyes nemzetek vezetőinek fizetése az egy főre jutó GDP hány százalékának felel meg. Ezt a versenyt Kenya elnöke nyerte meg, aki az egy főre jutó bruttó hazai termék 19-szeresét viheti haza fizetésként, a második helyen pedig Lawrence Wong végzett, akinek esetében ugyanez 11-szeres összeget jelentett. A harmadik Tanzánia elnöke lett: Samiha Suluhu Hassan ugyanis az egy főre eső GDP 10-szeresét keresi meg azzal, hogy elvezeti az országát.

Van egy meglepetés is a listán

Érdekesség, hogy a Hold elemzői azt is kiszámolták, hogy a magyar kormányfő, Orbán Viktor saját jogon is felférne a toplistára azzal, hogy a 2023-as egy főre eső hazai GDP bő tízszeresét viszi haza a kormányfői és képviselői feladatának ellátásáért. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor magyar kormányfő. Forrás: FREDERICK FLORIN / AFP)

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.