Tisztességes fizetés nem, az ígérgetés viszont jár a rendvédelmi alkalmazottaknak

Nem csak a bírói és az ügyészi fizetés problémás, a rendvédelmi dolgozók is brutálisan keveset keresnek.

2024. október 7., 10:45

Szerző:

A rendvédelmi igazgatási alkalmazottak is kimaradtak az elmúlt évek illetményemeléseiből – írja a 24.hu. A lapnak egy rendvédelmi dolgozó azt írta: bruttó 362 ezer forint a fizetése, ami mindössze nettó 255 ezer forintot jelent. Sajnos nem teheti meg, hogy munkahelyet váltson, ugyanis csak pár éve van nyugdíjig. 

Hihetetlen fizetés a rendvédelmi dolgozóknak

A portál kiemelte, ebben az ágazatban ha lehet, még furcsább a helyzet, mint a bíráknál vagy az ügyészeknél, januártól ugyanis emelték az illetménysávok felső határát, ám az illetményük ennek ellenére sem emelkedett. Akiknek esetleg mégis, azok sem örülhettek maradéktalanul: az történt ugyanis – írja a lap –, hogy a garantált bérminimum emelkedése (jelenleg 326 ezer forint) utolérte az illetményüket, így számos rosszul kereső rendvédelmi alkalmazottnak a „bérminimumra nőtt” a fizetése. 

A 24.hu sorra vette a rendvédelmi alkalmazottak illetménytáblájában szereplő adatokat is. Eszerint a legtöbb fizetési osztályban és fizetési fokozatban a garantált bérminimumban (vagy esetleg annál alacsonyabb összegben, de akkor a magasabb bérminimumot kapják) határozták meg az illetménysáv alsó határát. Azaz: 

  • A felsőfokú munkaköri osztályba tartozó „C” kategóriánál a legmagasabb fizetési fokozatban 35 szolgálati év elteltével is csak 325 ezer forint az illetménysáv alsó határa, aminél már a garantált bérminimum is magasabb. A felső határ pedig 612 ezer forint, ami viszont alacsonyabb a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó nemzetgazdasági átlagkeresetnél.
  • A „D” fizetési osztályban 24 év szolgálati idő elteltével haladja meg a bérminimumot az illetménysáv alsó határa, ami 340 ezer forintot jelent.
  • Az „E”-nél nyolc évnek kell eltelnie.
  • Ennél csak egy magasabb fizetési osztály van, az „F”, amibe a felsőfokú végzettséget igénylő kiemelt munkaköröket sorolják. Itt 500 ezer forint az alsó határ, felső határt pedig nem állapítottak meg, de itt sem jellemző a csillagászati fizetés. 

A belügy tud a problémáról, de az emelés nem rajtuk múlik

A 24.hu megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot, ahol tisztában vannak, és kiemelt fontosságúnak tartják a rendvédelem valamennyi foglalkoztatotti állományában a bérhelyzet javítását. Elmondásuk szerint a béremelés kérdése folyamatosan napirenden van, ám azt a költségvetés teherbíró képessége határozza meg. Egyúttal emlékeztettek arra, hogy 2022-ig milyen emelések történtek. „A kormány döntése szerint 2019-ben 20 százalékos, majd azt követően 3 éven keresztül évenként további 5-5 százalékos bértömegre vetített béremelésre került sor. A bérpozíció javításához hozzájárult a garantált bérminimum évenkénti erőteljes emelése is” – írták. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Magyar Rendőrség Facebook oldala)